Google news
Διαζύγιο και Πρώτη Κατοικία

Διαζύγιο και Πρώτη Κατοικία

Διαζύγιο και Πρώτη Κατοικία. Σε περίπτωση διαζυγίου, το δικαστήριο αποφασίζει για την τύχη της πρώτης κατοικίας του ζευγαριού. Η πρώτη κατοικία είναι το σπίτι στο οποίο ζούσε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του γάμου του και στο οποίο διαμένει συνήθως ο σύζυγος που έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων.Εκ του νόμου αποκαλείται οικογενειακή στέγη.

Σύμφωνα με το άρθρο 1535 του Αστικού Κώδικα, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει στον σύζυγο που έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων να παραμείνει στη πρώτη κατοικία του ζευγαριού, ακόμα και αν αυτή είναι κοινή ιδιοκτησία των δύο συζύγων. Στην περίπτωση αυτή, ο σύζυγος που δεν έχει την επιμέλεια των τέκνων έχει δικαίωμα να λάβει από τον σύζυγο που την έχει, χρηματική αποζημίωση για την αξία της χρήσης της πρώτης κατοικίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη της οικογενειακής στέγης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

Η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων
Το εισόδημα και η περιουσία των δύο συζύγων
Οι ανάγκες των τέκνων
Οι συνθήκες διαβίωσης στη πρώτη κατοικία

Στην περίπτωση που το ζευγάρι δεν έχει ανήλικα τέκνα, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για την τύχη της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τους ίδιους παράγοντες που ισχύουν και σε περίπτωση διαζυγίου με ανήλικα τέκνα.

Στην πράξη, τα δικαστήρια συνήθως επιδικάζουν την πρώτη κατοικία στον σύζυγο που έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, ακόμα και αν η πρώτη κατοικία είναι κοινή ιδιοκτησία των δύο συζύγων ή και αν ανήκει αποκλειστικά στο σύζυγο που δε θα διαμένει πια σε αυτή. Στην περίπτωση αυτή, ο σύζυγος που δεν έχει την επιμέλεια των τέκνων έχει δικαίωμα να λάβει από τον σύζυγο που την έχει, χρηματική αποζημίωση για την αξία της χρήσης της οικογενειακής στέγης

Διαβάστε  Διαζύγιο διατροφή μοιχεία

Η απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη της οικογενειακής στέγης μπορεί να ανατραπεί, με ασφαλιστικά μέτρα ανάκλησης ή μεταρρύθμισης δικαστικής αποφάσεως ή με αγωγή προκειμένου να διευθετηθεί δικαστηριακά το ζήτημα που αφορά τη κατοχή και όχι φυσικά τη κυριότητα της οικογενειακής στέγης. Η αγωγή για έκδοση νέας αποφάσεως περί του ζητήματος μπορεί να ασκηθεί μόνο για σοβαρούς λόγους, όπως η ύπαρξη νέων στοιχείων που δεν ήταν γνωστά στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την πρώτη κατοικία σας μετά το διαζύγιο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας και να σας βοηθήσει να διεκδικήσετε αυτά τα δικαιώματα.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη της πρώτης κατοικίας (οικογενειακή στέγη) μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και συναισθηματική κατάσταση των δύο συζύγων. Για τον σύζυγο που έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, η διατήρηση της πρώτης κατοικίας μπορεί να είναι απαραίτητη για να μπορέσει να παρέχει στα παιδιά του ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον διαβίωσης, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τις συνήθειες της καθημερινότητας τους. Για τον σύζυγο που δεν έχει την επιμέλεια των τέκνων, η απώλεια της πρώτης κατοικίας μπορεί να συνεπάγεται σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να βρει νέο σπίτι για να κατοικίσει κάτι που αναμφίβολα θα οδηγήσει στην αύξηση των εξόδων διαβίωσης του.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1393 εδ. α’ του ΑΚ, σε περίπτωση διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας, ενόψει των ειδικών συνθηκών καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολοκλήρου ή τμήματος του ακινήτου, που χρησιμεύει για κυρία διαμονή των ιδίων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιος απ’ αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα χρήσεώς του.

Στην περίπτωση που το ζευγάρι έχει ανήλικα τέκνα, το δικαστήριο θα πρέπει να σταθμίσει τα συμφέροντα των τέκνων με τα συμφέροντα των δύο συζύγων. Το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει αν η διατήρηση της πρώτης κατοικίας από τον σύζυγο που έχει την επιμέλεια των τέκνων είναι απαραίτητη για την ομαλή διαβίωση των τέκνων.

Διαβάστε  Τι δικαιούμαι μετά το διαζύγιο;

Στην περίπτωση που το ζευγάρι δεν έχει ανήλικα τέκνα, το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει τα συμφέροντα των δύο συζύγων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα και η περιουσία των δύο συζύγων, οι ανάγκες των συζύγων, οι συνθήκες διαβίωσης στη πρώτη κατοικία και η δυνατότητα των δύο συζύγων να βρουν νέο σπίτι.

Στην πράξη, τα δικαστήρια συνήθως επιδικάζουν την πρώτη κατοικία στον σύζυγο που έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, ακόμα και αν η πρώτη κατοικία είναι κοινή ιδιοκτησία των δύο συζύγων ή και αποκλειστικά ιδιοκτησία του συζύγου που καλείται να απομακρυνθεί από αυτή. Στην περίπτωση αυτή, ο σύζυγος που δεν έχει την επιμέλεια των τέκνων έχει δικαίωμα να λάβει από τον σύζυγο που την έχει, χρηματική αποζημίωση για την αξία της χρήσης της πρώτης κατοικίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη της πρώτης κατοικίας μπορεί να ανατραπεί,με ασφαλιστικά μέτρα ανάκλησης ή μεταρρύθμισης δικαστικής αποφάσεως ή με αγωγή που θα εστιάζει στην αναθεώρηση της απόφασης. Η αγωγή για αναθεώρηση μπορεί να ασκηθεί μόνο για σοβαρούς λόγους, όπως η ύπαρξη νέων στοιχείων που δεν ήταν γνωστά στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την πρώτη κατοικία σας μετά το διαζύγιο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας και να σας βοηθήσει να διεκδικήσετε αυτά τα δικαιώματα.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το θέμα της πρώτης κατοικίας μετά το διαζύγιο:
Μην λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πρώτη κατοικία χωρίς να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.
Μην εγκαταλείψετε τη πρώτη κατοικία χωρίς να έχετε πρώτα εξασφαλίσει μια νέα κατοικία.
Εάν είστε ο σύζυγος που έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε με τον άλλο σύζυγο για να διατηρήσετε τη πρώτη κατοικία.
Εάν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε με τον άλλο σύζυγο, θα πρέπει να κινηθείτε δικαστηριακά

Διαβάστε  Προσβολή της πατρότητας

Η απόφαση για την τύχη της πρώτης κατοικίας μετά το διαζύγιο είναι μια δύσκολη απόφαση που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και συναισθηματική κατάσταση των δύο συζύγων. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για αυτή την απόφαση και να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να σας βοηθήσει να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news