Google news
Κάμερες σε εργασιακό χώρο και προστασία εργαζομένων

Κάμερες σε εργασιακό χώρο και προστασία εργαζομένων

Κάμερες σε εργασιακό χώρο και προστασία εργαζομένων. Η καταγραφή εικόνας και ήχου στους χώρους εργασίας είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο στις σύγχρονες εποχές. Οι εργοδότες συχνά χρησιμοποιούν κάμερες για την παρακολούθηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Αυτό γίνεται προκειμένου να αξιολογήσουν ποιοι εργαζόμενοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και προσοχή στα καθήκοντά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, η παρακολούθηση αυτή πραγματοποιείται χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των εργαζομένων. Οι εργοδότες δικαιολογούν αυτήν την πρακτική, αναφέροντας την ανάγκη για την ασφάλεια των εργασιακών χώρων, που αποτελούν σημαντικό μέρος της περιουσιακής τους αξίας, και την προστασία των εργαζομένων από πιθανές κινδύνους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Αν και αυτή η πρακτική είναι νόμιμη, υπόκειται σε πολλούς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Σημαντικό είναι να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται η εργασία τους και να δίνουν τη συγκατάθεσή τους για αυτό.

Κάμερες σε εργασιακό χώρο και προστασία εργαζομένων – Πότε είναι επιτρεπτές

Οι κάμερες είναι επιτρεπτές σε επιχειρήσεις, καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, ειδικά στις εισόδους και εξόδους τους, αλλά δεν πρέπει να καταγράφουν περιοχές του δημόσιου χώρου. Επιπλέον, είναι αποδεκτές στα ταμεία, σε χώρους φύλαξης χρημάτων, σε πάρκινγκ για την προστασία των οχημάτων, σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπου υπάρχουν εμπορεύματα. Δεν επιτρέπεται, όμως, η τοποθέτηση καμερών σε χώρους όπου εργάζονται προσωπικό χωρίς πρόσβαση του κοινού, καθώς και σε χώρους όπου πραγματοποιούνται δραστηριότητες ψυχαγωγίας. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η καταγραφή ήχου σε χώρους όπου εργάζονται μόνο εργαζόμενοι. Στα γραφεία πολυκατοικιών, μπορεί να υπάρχει κάμερα στην είσοδο, αλλά αυτή δεν πρέπει να καταγράφει ήχο και δεν πρέπει να καταγράφει τους κοινόχρηστους χώρους ή τους κατοίκους των άλλων διαμερισμάτων.

Διαβάστε  Η υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη

Όσον αφορά το εσωτερικό των γραφείων, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κάμερας στον χώρο εργασίας των υπαλλήλων, εκτός εάν στον ίδιο χώρο υπάρχουν αντικείμενα μεγάλης οικονομικής αξίας και μόνον εάν αυτά δεν μπορούν να προστατευτούν με άλλον τρόπο. Φυσικά, απαγορεύεται απολύτως η τοποθέτηση κάμερας στις τουαλέτες, στα αποδυτήρια και στα λουτρά του προσωπικού ή των πελατών.

Σε περίπτωση που ένας εργοδότης αποφασίσει να εγκαταστήσει κάμερα σε εργασιακό χώρο, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που καταγράφονται και να συμμορφώνεται με τις νομικές διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είναι επίσης υποχρεωτική η τοποθέτηση πινακίδας που ενημερώνει τους εργαζομένους και τους πελάτες ότι υπάρχει βιντεοεπιτήρηση στον χώρο, προτού η κάμερα τεθεί σε λειτουργία.

Επί παράνομης ψηφιακής καταγραφής του χώρου εργασίας, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντίγραφα του υλικού που καταγράφηκε και να λάβει εξηγήσεις για τους λόγους χρήσης καμερών ασφαλείας στον εργασιακό χώρο. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πριν από την ενεργοποίηση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης και τη χρήση της, με σεβασμό προς την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων και των πελατών.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει στον εργαζόμενο τις πληροφορίες που ζητά, σχετικά με τα προσωπικά του δεδομένα. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να καταθέσει καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αν κριθεί ότι ο εργοδότης επεξεργάστηκε παράνομα τα δεδομένα, η αρχή μπορεί να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα. Επιπλέον, ο εργοδότης πρέπει να αφαιρέσει τα δεδομένα, αν η αρχή κρίνει ότι ο σκοπός δεν ήταν η νόμιμη εποπτεία, αλλά κάτι παράνομο.

Διαβάστε  Γραφεία συντάξεων Περιστέρι

Εκτός από την ανωτέρω διαδικασία, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια και να απαιτήσει αποζημίωση για την ψυχολογική ήθική ζημία που υπέστη λόγω της παραβίασης της ιδιωτικής του ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπρέπειάς του και της ιδιωτικότητάς του.

Πέρα από την πτυχή της υπόθεσης που σχετίζεται με το αστικό δίκαιο, υπάρχει επίσης το ποινικό αδίκημα, το οποίο αφορά την παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να υποβάλει καταγγελία κατά του εργοδότη και να συμμετάσχει στην ποινική δίκη για την υποστήριξη κατηγορίας. Συμπεριφορές όπως η χρήση καμερών για την καταγραφή δεδομένων με σκοπό τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου είναι παράνομες. Το υλικό που καταγράφεται με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την απόλυση του εργαζομένου.

Επιπλέον, το υλικό που καταγράφεται αποτελεί παράνομη ενέργεια από τον εργοδότη και μπορεί να έχει ως συνέπεια την επιβολή υψηλών προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε βάρος του εργοδότη.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η χρήση καμερών για την εποπτεία του χώρου εργασίας επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, πρέπει όμως να εξυπηρετεί δικαιολογημένα συμφέροντα του εργοδότη και να μην οδηγεί σε υπερβολική παρέμβαση στην προσωπική ζωή του εργαζομένου. Αυτή η υπερβολική παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει σημαντική παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής και να τον οδηγήσει σε εργασιακή δυσφορία.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news