Google news
Τι να κάνω σε Κατάσχεση και Πλειστηριασμό ακινήτου από τράπεζα ή fund

Τι να κάνω σε Κατάσχεση και Πλειστηριασμό ακινήτου από τράπεζα ή fund;

Πίνακας Περιεχομένου

Εάν το ακίνητό σας έχει κατασχεθεί από τράπεζα ή fund, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και τις επιλογές που έχετε.

Κατάσχεση

Η κατάσχεση ακινήτου είναι μια διαδικασία που ακολουθείται από τράπεζες και funds για να διεκδικήσουν τα χρέη που έχουν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Η κατάσχεση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:

Απευθείας κατάσχεση: Η τράπεζα ή το fund στέλνει στο δανειολήπτη ένα εξώδικο με το οποίο τον ενημερώνει για την επικείμενη κατάσχεση του ακινήτου. Εάν ο δανειολήπτης δεν καταβάλει το χρέος του εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί στο εξώδικο, η τράπεζα ή το fund μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του ακινήτου.
Πλειστηριασμός: Η τράπεζα ή το fund μπορεί να κατασχέσει το ακίνητο και να το βγάλει σε πλειστηριασμό. Ο πλειοδότης που θα καταβάλει το υψηλότερο ποσό θα αποκτήσει το ακίνητο.

Η κατάσχεση είναι μια διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν πιστωτή για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη του, προκειμένου να ικανοποιήσει το χρέος του. Η κατάσχεση μπορεί να γίνει σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, όπως χρήματα, αυτοκίνητα, ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.

Προϋποθέσεις για την κατάσχεση

Για να προχωρήσει η κατάσχεση, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ύπαρξη εκτελεστού τίτλου: Ο πιστωτής πρέπει να έχει ένα εκτελεστό τίτλο, όπως δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης ακινήτου.
Το χρέος είναι ληξιπρόθεσμο και απαιτητό: Το χρέος πρέπει να είναι ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, δηλαδή ο οφειλέτης πρέπει να έχει οφείλει το ποσό για τουλάχιστον 30 ημέρες.
Ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν: Ο οφειλέτης πρέπει να έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν, τα οποία να επαρκούν για να ικανοποιήσουν το χρέος.

sideris

Τρόποι κατάσχεσης

Η κατάσχεση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:

Κατάσχεση κινητών πραγμάτων: Η κατάσχεση κινητών πραγμάτων γίνεται από δικαστικό επιμελητή, ο οποίος συντάσσει κατασχετήριο έγγραφο και το επιδίδει στον οφειλέτη. Τα κατασχεμένα κινητά πράγματα παραδίδονται στον επισπεύδοντα πιστωτή ή σε τρίτο, ο οποίος έχει την υποχρέωση να τα παραδώσει στον πιστωτή εάν αυτός τα ζητήσει.
Κατάσχεση ακινήτων: Η κατάσχεση ακινήτων γίνεται από συμβολαιογράφο, ο οποίος συντάσσει κατασχετήριο έγγραφο και το καταχωρίζει στο βιβλίο κατασχέσεων. Το κατασχεμένο ακίνητο εκμισθώνεται ή πωλείται σε πλειστηριασμό, με σκοπό την ικανοποίηση του χρέους.
Κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων: Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων γίνεται με την έκδοση διαταγής πληρωμής από το δικαστήριο, η οποία επιδίδεται στον οφειλέτη. Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να καταβάλει το ποσό στον επισπεύδοντα πιστωτή.
Πλειστηριασμός

Διαβάστε  Άρθρο 26 - Υπαιτιότητα στα κακουργήματα και πλημμελήματα

Ο πλειστηριασμός ακινήτου είναι μια διαδικασία που διενεργείται από συμβολαιογράφο και στην οποία συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Ο πλειοδότης που θα καταβάλει το υψηλότερο ποσό θα αποκτήσει το ακίνητο.

Δικαιώματα ιδιοκτήτη

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που έχει κατασχεθεί έχει ορισμένα δικαιώματα, όπως:

Το δικαίωμα να εξαγοράσει το ακίνητό του πριν από τον πλειστηριασμό: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να εξαγοράσει το ακίνητό του καταβάλλοντας το χρέος που έχει προς την τράπεζα ή το fund, καθώς και τα έξοδα της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού.
Το δικαίωμα να συμμετέχει στον πλειστηριασμό: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να συμμετέχει στον πλειστηριασμό και να υποβάλει προσφορά.
Το δικαίωμα να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της κατασχέσεως και του πλειστηριασμού: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της κατασχέσεως και του πλειστηριασμού, εάν θεωρεί ότι η διαδικασία είναι παράνομη ή άκυρη.

Επιλογές ιδιοκτήτη

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που έχει κατασχεθεί έχει διάφορες επιλογές, όπως:

Να εξαγοράσει το ακίνητό του πριν από τον πλειστηριασμό: Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τον ιδιοκτήτη, καθώς θα διατηρήσει την κυριότητα του ακινήτου του.
Να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει προσφορά στον πλειστηριασμό και να προσπαθήσει να αποκτήσει το ακίνητό του σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή της κατάσχεσης.
Να μη συμμετάσχει στον πλειστηριασμό: Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, το ακίνητο θα πωληθεί στον πλειοδότη που θα καταβάλει το υψηλότερο ποσό.
Συμβουλές:

Εάν το ακίνητό σας έχει κατασχεθεί από τράπεζα ή fund, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο που θα σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας και τις επιλογές σας. Ο δικηγόρος θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στην καλύτερη δυνατή απόφαση για την περίπτωσή σας.

Συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

Συλλέξτε όλα τα έγγραφα που αφορούν το ακίνητό σας, όπως το συμβόλαιο αγοράς, το δάνειο και τα εξώδικα της τράπεζας ή του fund.
Επικοινωνήστε με την τράπεζα ή το fund και προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε για μια λύση που να σας εξυπηρετεί.
Εάν αποφασίσετε να εξαγοράσετε το ακίνητό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε την οικονομική δυνατότητα να το κάνετε.
Εάν αποφασίσετε να συμμετάσχετε στον πλειστηριασμό, ετοιμαστείτε να υποβάλετε μια ανταγωνιστική προσφορά.

Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που μου επιδοθεί Διαταγή Πληρωμής;

Εάν σας επιδοθεί διαταγή πληρωμής, έχετε δύο επιλογές:

Να ασκήσετε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής: Η ανακοπή είναι ένα ένδικο μέσο που σας δίνει τη δυνατότητα να αμφισβητήσετε τη νομιμότητα της διαταγής πληρωμής. Η προθεσμία για την άσκηση της ανακοπής είναι 15 εργάσιμες ημέρες από την επίδοση της διαταγής πληρωμής.
Να καταβάλετε το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής: Εάν καταβάλετε το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής, η διαταγή πληρωμής θα καταστεί τελεσίδικη και ο πιστωτής σας δεν θα μπορεί να ασκήσει περαιτέρω ενέργειες εναντίον σας.

Ασκηση ανακοπής

Η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για όσους αμφισβητούν τη νομιμότητα της διαταγής πληρωμής. Η ανακοπή μπορεί να ασκηθεί για διάφορους λόγους, όπως:

Η απαίτηση του πιστωτή είναι ληξιπρόθεσμη και απαιτητό: Εάν η απαίτηση του πιστωτή δεν είναι ληξιπρόθεσμη και απαιτητό, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.
Το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής είναι λάθος: Εάν το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής είναι λάθος, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.
Η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε με λάθος διαδικασία: Εάν η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε με λάθος διαδικασία, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.

Διαβάστε  Τι δικαιούμαι μετά το διαζύγιο;

Καταβολή ποσού

Εάν αποφασίσετε να καταβάλετε το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής, μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπους, όπως:

Καταβολή σε μετρητά ή με επιταγή στον δικαστικό επιμελητή που εξέδωσε τη διαταγή πληρωμής.
Καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό του πιστωτή.
Καταβολή μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής.

Εάν καταβάλετε το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής, είναι σημαντικό να λάβετε από τον δικαστικό επιμελητή ή τον πιστωτή απόδειξη πληρωμής. Η απόδειξη πληρωμής θα σας προστατεύσει από τυχόν περαιτέρω ενέργειες του πιστωτή σας.

Σύμφωνα με το άρθρο 632 ΚΠολΔ, η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής ασκείται για να ακυρωθεί η διαταγή πληρωμής. Η ανακοπή μπορεί να ασκηθεί για τους εξής λόγους:

Λείπει η απαιτητό

της του χρέους: Η απαίτηση του πιστωτή πρέπει να είναι ληξιπρόθεσμη και απαιτητή, δηλαδή ο οφειλέτης πρέπει να οφείλει το ποσό για τουλάχιστον 30 ημέρες. Εάν η απαίτηση δεν είναι απαιτητή, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.Το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής είναι λάθος: Εάν το ποσό που ορίζεται στη διαταγή πληρωμής είναι λάθος, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.
Η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε με λάθος διαδικασία: Εάν η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε με λάθος διαδικασία, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.
Η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει απαίτηση: Εάν η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει απαίτηση, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.
Η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου: Εάν η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη.

Επιπλέον, ο ανακόπτων μπορεί να προτείνει και πρόσθετους λόγους, όπως:

Ανακοπή για ακυρότητα της σύμβασης από την οποία πηγάζει η απαίτηση: Εάν η σύμβαση από την οποία πηγάζει η απαίτηση είναι άκυρη, η διαταγή πληρωμής είναι επίσης άκυρη.
Ανακοπή για παραγραφή της απαίτησης: Εάν η απαίτηση έχει παραγραφεί, η διαταγή πληρωμής είναι επίσης άκυρη.
Ανακοπή για πλάνη του ανακόπτοντος: Εάν ο ανακόπτων υπέκυψε σε πλάνη του πιστωτή, η διαταγή πληρωμής είναι επίσης άκυρη.

Η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής είναι παραδεκτή μόνο εάν ασκηθεί μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της διαταγής πληρωμής. Η ανακοπή ασκείται ενώπιον του δικαστηρίου που εξέδωσε τη διαταγή πληρωμής.

Εάν η ανακοπή γίνει δεκτή, η διαταγή πληρωμής ακυρώνεται και ο πιστωτής δεν μπορεί να προχωρήσει σε εκτέλεση.

Πως γίνεται η διαδικασία της Κατάσχεσης του ακινήτου;

Η διαδικασία της κατάσχεσης του ακινήτου είναι μια διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν πιστωτή, για να διεκδικήσει τα χρέη που έχει από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Η κατάσχεση ακινήτου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:

Απευθείας κατάσχεση: Η τράπεζα ή το fund στέλνει στο δανειολήπτη ένα εξώδικο με το οποίο τον ενημερώνει για την επικείμενη κατάσχεση του ακινήτου. Εάν ο δανειολήπτης δεν καταβάλει το χρέος του εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί στο εξώδικο, η τράπεζα ή το fund μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του ακινήτου.
Πλειστηριασμός: Η τράπεζα ή το fund μπορεί να κατασχέσει το ακίνητο και να το βγάλει σε πλειστηριασμό. Ο πλειοδότης που θα καταβάλει το υψηλότερο ποσό θα αποκτήσει το ακίνητο.

Διαβάστε  Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί Νόμος - ΦΕΚ Ν. 4738/2020

Απευθείας κατάσχεση

Η διαδικασία της άμεσης κατάσχεσης ακινήτου ξεκινά με την έκδοση διαταγής κατάσχεσης από το δικαστήριο. Η διαταγή κατάσχεσης συντάσσεται από τον δικαστικό επιμελητή και κοινοποιείται στον οφειλέτη. Η διαταγή κατάσχεσης αναφέρει το ακίνητο που θα κατασχεθεί, το ποσό του χρέους και τα έξοδα της κατάσχεσης.

Μετά την κοινοποίηση της διαταγής κατάσχεσης, ο δικαστικός επιμελητής προχωρά στην κατάσχεση του ακινήτου. Ο δικαστικός επιμελητής καταλαμβάνει το ακίνητο και το καταχωρίζει στο βιβλίο κατασχέσεων. Ο δικαστικός επιμελητής έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον οφειλέτη για την κατάσχεση του ακινήτου.

Πλειστηριασμός

Η διαδικασία του πλειστηριασμού ακινήτου ξεκινά με την έκδοση διαταγής απόδοσης ακινήτου από το δικαστήριο. Η διαταγή απόδοσης ακινήτου συντάσσεται από τον δικαστικό επιμελητή και κοινοποιείται στον οφειλέτη. Η διαταγή απόδοσης ακινήτου αναφέρει το ακίνητο που θα πωληθεί σε πλειστηριασμό, το ποσό του χρέους και τα έξοδα της κατάσχεσης.

Μετά την κοινοποίηση της διαταγής απόδοσης ακινήτου, ο δικαστικός επιμελητής ορίζει τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Ο πλειστηριασμός διενεργείται από τον δικαστικό επιμελητή και συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Ο πλειοδότης που θα καταβάλει το υψηλότερο ποσό θα αποκτήσει το ακίνητο.

Ο πλειστηριασμός ακινήτου στην Ελλάδα διενεργείται από δικαστικό επιμελητή, ο οποίος είναι δημόσιος λειτουργός και έχει την αρμοδιότητα να εκτελεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Η διαδικασία του πλειστηριασμού είναι δημόσια και μπορεί να παρακολουθηθεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται.

Προκήρυξη πλειστηριασμού

Ο πλειστηριασμός ακινήτου προκηρύσσεται από τον δικαστικό επιμελητή με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Καθημερινή” και στην ιστοσελίδα e-auction.gr. Η ανακοίνωση αναφέρει το ακίνητο που θα εκπλειστηριασθεί, το ποσό της πρώτης προσφοράς, την ημερομηνία και την ώρα του πλειστηριασμού.

Πρώτη προσφορά

Η πρώτη προσφορά είναι το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης για να αποκτήσει το ακίνητο. Η πρώτη προσφορά καθορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή και συνήθως είναι το 66.6% (2/3) της εκτίμησης του επιμελητή κατά τη κατάσχεση.

Καταβολή εγγυητικής επιστολής

Για να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πρέπει να καταβάλει εγγυητική επιστολή στον δικαστικό επιμελητή. Η εγγυητική επιστολή είναι ένα γραμμάτιο πληρωμής που εκδίδεται από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και εγγυάται την πληρωμή της τιμής του ακινήτου, εάν ο πλειοδότης γίνει τελικά ιδιοκτήτης του.

Πλειστηριασμός

Ο πλειστηριασμός διενεργείται πλέον ψηφιακά. Ο δικαστικός επιμελητής ξεκινά τον πλειστηριασμό με την πρώτη προσφορά και συνεχίζει μέχρι να λάβει την υψηλότερη προσφορά.

Καταγγελία πλειστηριασμού

Εάν δεν υπάρξει καμία προσφορά ή εάν η υψηλότερη προσφορά είναι μικρότερη από την πρώτη προσφορά, ο πλειστηριασμός καταγγέλλεται. Η καταγγελία του πλειστηριασμού μπορεί να γίνει και από τον επισπεύδοντα πιστωτή, εάν δεν ικανοποιηθεί με την τιμή που έχει προσφερθεί.

Επικύρωση πλειστηριασμού

Η τιμή του ακινήτου που έχει καταβληθεί στον πλειοδότη επικυρώνεται από το δικαστήριο. Η επικύρωση του πλειστηριασμού γίνεται με απόφαση του δικαστηρίου, η οποία εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Καταβολή τιμήματος

Ο πλειοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει το τίμημα του ακινήτου στον επισπεύδοντα πιστωτή εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημέρα της επικύρωσης του πλειστηριασμού. Εάν ο πλειοδότης δεν καταβάλει το τίμημα εντός της προθεσμίας, ο επισπεύδων πιστωτής μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε πλειστηριασμό ακινήτου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο που θα σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας και τις υποχρεώσεις σας. Ο δικηγόρος θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τον πλειστηριασμό και να υποβάλετε την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

Ελέγξτε προσεκτικά τα έγγραφα του ακινήτου, όπως το συμβόλαιο αγοράς, το δάνειο και τα εξώδικα του πιστωτή.
Μάθετε την εμπορική αξία του ακινήτου.
Καταθέστε εγγυητική επιστολή σε επαρκές ποσό.
Υποβάλετε προσφορά που να είναι ανταγωνιστική, αλλά και ρεαλιστική.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο πλειστηριασμός ακινήτου είναι μια διαδικασία που ενέχει κινδύνους. Εάν ο πλειοδότης δεν καταβάλει το τίμημα εντός της προθεσμίας μπορεί να χάσει την εγγυητική επιστολή του.

Τέλος, η συνδρομή δικηγόρου σε τέτοιες διαδικασίες είναι απαραίτητη.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news