Google news
Οπλοκατοχή - Οπλοφορία (1)

Οπλοκατοχή – Οπλοφορία – Νόμος Περί όπλων

Η οπλοκατοχή εντάσσεται στον νόμο περί όπλων, μαζί με την οπλοφορία και την οπλοχρησία που είναι συγγενείς έννοιες, με ουσιαστικές όμως διαφορές. Ο νόμος περί όπλων αναφέρει με απλά λόγια, οτιδήποτε θεωρείται και αντιμετωπίζεται νομικά ως όπλο. Μελετώντας το παρόν άρθρο, θα διαπιστώσετε πως όπλα θεωρούνται και διάφορα αντικείμενα, παρόλο που δε χαρακτηρίζονται από πυροδοτική και βλητική ικανότητα.

Στο νόμο περί όπλων, με τη φράση <<καθώς και κάθε συσκευή που μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να προκαλέσει τα πιο πάνω αποτελέσματα>>, επισημαίνεται πως όπλα δεν είναι για τον νόμο μόνο όσα αντικείμενα εκτοξεύουν σφαίρες ή φυσίγγια, αλλά και οποιαδήποτε συσκευή έχει εκ της κατασκευής της, την ικανότητα να προκαλέσει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ποια αντικείμενα θεωρούνται όπλα κατά την ελληνική νομοθεσία;

Ας δούμε λοιπόν στο παρόν σημείο, μερικά ενδεικτικά παραδείγματα όπλων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Ως όπλα θεωρούνται τα κάθε είδους μαχαίρια εκτός φυσικά όσα είναι κατάλληλα για οικιακή χρήση ή για hobby (κυνήγι/ψάρεμα), οι σπάθες, τα στιλέτα, τα τόξα, τα ρόπαλα, οι μεταλλικές γροθιές, τα βέλη, οι ξιφολόγχες, τα ψαροντούφεκα, τα σπρέι πιπεριού, οι μηχανισμοί ηλεκτρικής εκκένωσης και φυσικά όλα τα πυροβόλα και κυνηγετικά τυφέκια όπως ενδεικτικά είναι, τα πιστόλια, τα περίστροφα, τα ημι-αυτόματα και αυτόματα  ραβδωτά όπλα, οι κυνηγετικές και πολεμικές καραμπίνες και τα αεροβόλα.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί πως, στην απαγόρευση της οπλοκατοχής εμπεριέχονται όχι μόνο τα όπλα, αλλά και τα εξαρτήματα που είναι αναγκαία για τη χρήση αυτών και φυσικά οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για τη βλητική χρήση του όπλου, όπως για παράδειγμα διόπτρες και τα φυσίγγια απαγορεύονται. Δεν απαγορεύονται ωστόσο, τα εξαρτήματα των όπλων που δεν είναι απαραίτητα για τη βλητική λειτουργία τους, όπως είναι για παράδειγμα ο αορτήρας μιας καραμπίνας.

Διαβάστε  Ρατσισμός – Ποια είναι τα είδη και οι συνέπειες

Μετά από άδεια της αρμόδιας αρχής, επιτρέπεται η μεταφορά όπλων για αθλητικές δραστηριότητες ή για χρήσιμες ενέργειες, όπως για παράδειγμα το όπλο του αφέτη ή το ξίφος του ξιφομάχου, το ειδικό όπλο που απομακρύνει τα πτηνά από τους αεροδιαδρόμους, καθώς και το όπλο φωτοβολίδων που χρησιμοποιούν για διασωστικούς σκοπούς τα σκάφη.

Τι προβλέπεται για την εμπορία όπλων;

Aπαγορεύεται εκ του νόμου, η εμπορία πολεμικών όπλων στη χώρα μας εκτός αν απευθύνονται σε άτομα που είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια και μπορούν να έχουν στη κατοχή τους τέτοια όπλα. Τέτοιες άδειες ωστόσο, δίνονται με φειδώ και κατόπιν σοβαρών λόγων. Φυσικά επιτρέπεται η πώληση στους κατόχους κυνηγετικής άδειας, πάσης φύσεως λειόκαννων και όχι ραβδωτόκαννων κυνηγετικών όπλων. Η πώληση αεροβόλου, θα πρέπει να γίνεται σε ενήλικες και ψαροντούφεκου σε άτομα άνω των 16 ετών.

Όποιος έχει στη κατοχή του νόμιμα όπλο υποχρεούται εκ του νόμου να το φυλάσσει σε ασφαλές μέρος, να έχει σε διαφορετικό μέρος τα πυρομαχικά και να το έχει άδειο και αποσυναρμολογημένο. Σε περίπτωση ανεύρεσης όπλου, θα πρέπει  αυτός που το βρήκε να το παραδώσει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Ο κάτοχος κυνηγετικού τυφεκίου θα πρέπει να το έχει δηλωμένο στην αστυνομία και να έχει περάσει ψυχολογικό και σωματικό έλεγχο πριν από την αγορά του.

Επισημαίνεται πως η οπλοκατοχή είναι παράνομη, χωρίς ειδική άδεια και για κάποιο ειδικό σκοπό. Ακόμη και για τα κυνηγετικά όπλα, ακολουθείται διαδικασία για να δοθεί στο κυνηγό άδεια κατοχής τους. Αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς χρειάζεται να εξασφαλιστεί όσο αυτό είναι εφικτό, πως ο κάτοχος του όπλου έχει άρτια υγεία και είναι σώφρον.

Διαβάστε  Διαθήκες: είδη και χαρακτηριστικά

Eπιτρέπεται η οπλοκατοχή;

Ο νόμος για την οπλοκατοχή τονίζει πως, κατά γενικό κανόνα η οπλοκατοχή είναι παράνομη και επιτρέπονται συγκεκριμένες περιπτώσεις οπλοκατοχής, για τις οποίες ο κάτοχος θα πρέπει να έχει λάβει σχετική άδεια από την οικεία Αστυνομική Αρχή. Για παράδειγμα, για να λάβει κανείς άδεια για κυνηγετικό όπλο, θα πρέπει να προσκομίσει στο οικείο αστυνομικό τμήμα γνωμάτευση ψυχιάτρου πως είναι σώφρον, δική του υπεύθυνη δήλωση και θα πρέπει μετά από την αγορά του κυνηγετικού όπλου, να μεταβεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να το δηλώσει. Η άδεια κατοχής του κυνηγετικού τυφεκίου του αποδίδεται, από την αστυνομική αρχή μετά από την εξέταση του Ποινικού του Μητρώου.

Τι προβλέπει ο νόμος για την οπλοφορία;

Αναφορικά με την οπλοφορία τονίζεται πως και αυτή είναι παράνομη, εκτός και αν το πρόσωπο που φέρει όπλο, είναι εφοδιασμένο με ειδική άδεια, μετά από γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα και αφού υπάρχουν αποχρώντες λόγοι, που καθιστούν χρήσιμη για αυτό την οπλοφορία. Άδεια οπλοφορίας δίδεται και στα άτομα που ασχολούνται με το άθλημα της σκοποβολής, μετά από κάποιους αγώνες βέβαια και έχοντας σε αυτούς ενεργή συμμετοχή. Τα εγκλήματα της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής είναι πλημμελήματα που τιμωρούνται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά από το έγκλημα που τελέστηκε. Σε περιπτώσεις μάλιστα που διαπιστωθεί πως υπάρχει οργανωμένη εμπορία όπλων ή σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκρυψη όπλων στρατιωτικού τύπου, τότε ο νόμος τιμωρεί τους δράστες σε κακουργηματικό και όχι πλημμεληματικό επίπεδο.

Πολλές φορές, κυρίως λόγω της εγκληματικότητας αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, το ζήτημα αν θα πρέπει να επιτραπεί η οπλοκατοχή ή όχι για λόγους άμυνας. Άποψη του γράφοντος είναι, πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τους δείκτες της εγκληματικότητας στη Βραζιλία, που 3 στους 4 οπλοφορούν.

Διαβάστε  Μήνυση για παραβίαση δικαστικής απόφασης

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, ο κανόνας είναι πως η οπλοκατοχή απαγορεύεται, εκτός αν το πρόσωπο που κατέχει το όπλο είναι εφοδιασμένο με ειδική άδεια που χορηγείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις ή αν χρειάζεται το όπλο για κυνηγετικές ή αθλητικές δραστηριότητες που και πάλι είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τέλος, τονίζεται πως ο νόμιμος κάτοχος όπλου, θα πρέπει να το έχει υπό τη κατοχή του αυστηρά όπως προβλέπεται και να μη το παρέχει σε τρίτα πρόσωπα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news