Google news
Παραβίαση Οικιακού Ασύλου

Παραβίαση Οικιακού Ασύλου

Παραβίαση Οικιακού Ασύλου. Ο σκοπός του νομοθέτη είναι πράγματι η προστασία του ιδιωτικού χώρου του πολίτη και το άσυλο της κατοικίας του έναντι των υπαλλήλων του Κράτους. Απαγορεύεται η παραβίαση της οικείας χώρας ενός ατόμου από υπάλληλο πάσης αρχής, εκτός από τις περιπτώσεις που το προβλέπει ο νόμος και με τις νόμιμες διατυπώσεις.

Οι ποινές που προβλέπονται για το αδίκημα της παραβίασης οικιακού ασύλου είναι η φυλάκιση έως τρία έτη και η χρηματική ποινή. Αυτές οι ποινές επιβάλλονται στον υπάλληλο που εισέρχεται στην κατοικία άλλου χωρίς την θέλησή του, χρησιμοποιώντας την υπαλληλική του ιδιότητα, εκτός από τις περιπτώσεις που το προβλέπει ο νόμος και χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αδικήματος της παραβίασης οικιακού ασύλου είναι τα εξής:

  1. Πλημμέλημα: Πρόκειται για ένα πλημμέλημα, δηλαδή ένα αδίκημα μεταξύ του ποινικού και του πολιτικού δικαίου.
  2. Ιδιαίτερο: Ανήκει στην κατηγορία των ιδιαίτερων εγκλημάτων, που μπορεί να διαπράξει μόνο υπάλληλος και όχι οποιοσδήποτε πολίτης.
  3. Απλό, απλότροπο, απλής συμπεριφοράς: Η πράξη αυτή χαρακτηρίζεται ως απλή, καθώς δεν απαιτείται η πρόθεση να προκληθεί κάποιο αποτέλεσμα ή ζημία.
  4. Ενέργεια: Το αδίκημα πραγματοποιείται με την πράξη της παραβίασης οικιακού ασύλου, δηλαδή με την εισβολή στην κατοικία άλλου ατόμου.
  5. Αφηρημένη διακινδύνευση: Η παράβαση του οικιακού ασύλου αντιμετωπίζεται ως αφηρημένη διακινδύνευση, δηλαδή η πράξη αυτή από μόνη της θεωρείται επιβλαβής και παράνομη, ανεξάρτητα από το αν προκλήθηκε πραγματική ζημία.
  6. Βλάβη: Το προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας έναντι των πολιτών, καθώς και το άσυλο της κατοικίας του ατόμου έναντι των υπαλλήλων του Κράτους.
  7. Ιδιόχειρο: Το αδίκημα μπορεί να διαπραχθεί μόνο από υπάλληλο, όταν χρησιμοποιεί την υπαλληλική του ιδιότητα για να εισέλθει στην κατοικία άλλου.
  8. Στιγμιαίο: Η πράξη της παραβίασης οικιακού ασύλου είναι στιγμιαία, δηλαδή αφορά μια συγκεκριμένη πράξη εισόδου στην κατοικία, και όχι μια συνεχή παραβίαση.
Διαβάστε  Άρθρο 44 - Υπαναχώρηση - (Νόμος 4619/2019)

Το αντικείμενο του Εγκλήματος

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η κατοικία αποτελείται από κάθε χώρο που χρησιμοποιείται για μόνιμη ή προσωρινή διαμονή ατόμου, εφόσον είναι περίκλειστος και δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτόν ελεύθερα οποιοσδήποτε. Επιπλέον, η κατοικία μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματικούς χώρους, όμως μόνο κατά τις μέρες και ώρες που δεν είναι προσιτοί στο κοινό.

Για την επιτυχή τελεσμένη του αδικήματος της παραβίασης οικιακού ασύλου, αρκεί η είσοδος του υπαλλήλου στην κατοικία του άλλου χωρίς τη θέλησή του δικαιούχου και χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις που επιτρέπουν την είσοδο. Η είσοδος νοείται όταν το σώμα του υπαλλήλου μπαίνει ολόκληρο μέσα στον χώρο που αποτελεί κατοικία του άλλου.

Συνεπώς, αν ο υπάλληλος προσπαθεί να εισέλθει στην κατοικία αλλά αποτρέπεται να κλείσει η πόρτα εισόδου από τον δικαιούχο, τότε δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πλήρη είσοδο του υπαλλήλου και η ενέργεια του θα αποτελέσει απόπειρα εισόδου, χωρίς να απαιτείται βία για να καμφθεί η πιθανή αντίσταση του ενοίκου. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του δικαιούχου κατά τη στιγμή εισόδου του υπαλλήλου για να πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις του αδικήματος της παραβίασης οικιακού ασύλου.

Ενδεικτικές ενέργειες που δεν αποτελούν είσοδο σε κατοικία χωρίς άδεια περιλαμβάνουν το χτύπημα του κουδουνιού από τον ενοίκο, το τηλεφώνημα σε αυτόν ή την οπτική παρακολούθηση του ενοίκου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, χωρίς την ρητή ή σιωπηρή συναίνεση του δικαιούχου, η είσοδος ενός υπαλλήλου σε μια κατοικία άλλου θεωρείται παράνομη. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση στον νόμο που επιτρέπει την είσοδο ενός υπαλλήλου σε μια κατοικία άλλου, ακόμα και χωρίς τη θέληση του ενοίκου, αν απαιτείται για να πραγματοποιηθεί μια υπηρεσιακή ενέργεια. Ωστόσο, ο υπάλληλος πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, ανάλογα με το είδος της υπηρεσιακής δράσης που πραγματοποιείται.

Διαβάστε  Έννοια της αξιόποινης πράξης - Άρθρο 14

Όσον αφορά τα στοιχεία του δικτύου που απαιτούνται για το αδίκημα της παραβίασης οικιακού ασύλου, από τον συνδυασμό των άρθρων 26 και 18 του Ποινικού Κώδικα, προκύπτει ότι ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον πιθανότητα πρόθεσης, δηλαδή πρόθεση οποιουδήποτε βαθμού, για όλα τα στοιχεία του συγκεκριμένου αδικήματος.

Οι κυρώσεις για το αδίκημα της παραβίασης οικιακού ασύλου περιλαμβάνουν φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το αδίκημα δεν είναι πολύ συνηθισμένο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι που πραγματοποιούν εισόδους σε μια κατοικία διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να μην κατηγορούνται για αυτό το αδίκημα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news