Περίφραξη κάθετων ιδιοκτησιών: Νομικό πλαίσιο και πρακτικές συμβουλές
Η περίφραξη κάθετων ιδιοκτησιών, όπως διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών, αποτελεί ένα συχνό θέμα με νομικές και πρακτικές προεκτάσεις. Το παρόν άρθρο έχει ως στόχο να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για το νομικό πλαίσιο που διέπει την περίφραξη, λαμβάνοντας υπόψιν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του Ν. 3741/1929 (“Περί Ιδιοκτησίας Ακινήτων”), του Ν. 4178/2013 (“Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”), καθώς και τυχόν ειδικές διατάξεις που δύναται να ισχύουν σε τοπικό επίπεδο.
1. Νομικό πλαίσιο:
Αστικός Κώδικας:
Άρθρο 974: Ο κύριος ενός ακινήτου έχει το δικαίωμα να περιφράξει αυτό, τηρώντας τις αποστάσεις που προβλέπονται από τον νόμο.
Άρθρο 1002: Ο κύριος ακινήτου δεν μπορεί να απαγορεύει την θέα προς το ακίνητό του από το ακίνητο του γείτονα.
Ν. 3741/1929:
Άρθρο 10: Ρυθμίζει τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται κατά την ανέγερση οικοδομών σε σχέση με τα όρια του οικοπέδου.
Άρθρο 11: Απαγορεύει την ανέγερση φράχτη ύψους άνω των 2,5 μέτρων σε οικόπεδα που βρίσκονται σε οδό με πλάτος μικρότερο των 10 μέτρων.
Ν. 4178/2013:
Άρθρο 74: Ρυθμίζει τις αρμοδιότητες των Δήμων σε θέματα αδειοδότησης και ελέγχου κατασκευών.
2. Πρακτικές συμβουλές:
Πριν από την περίφραξη:
Ελέγξτε τις τυχόν τοπικές διατάξεις που ρυθμίζουν την περίφραξη, όπως κανονισμοί δήμων ή κοινότητων.
Επικοινωνήστε με την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις απαιτούμενες άδειες και τις επιτρεπόμενες διαστάσεις της περίφραξης.
Συζητήστε με τους γείτονές σας για να αποφύγετε τυχόν μελλοντικές διαφορές.
Κατά την περίφραξη:
Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις αποστάσεις που προβλέπονται από τον νόμο από τα όρια του οικοπέδου σας και από τα γειτονικά ακίνητα.
Μην υπερβαίνετε το επιτρεπόμενο ύψος της περίφραξης.
Χρησιμοποιήστε υλικά που δεν εμποδίζουν την θέα προς το ακίνητό σας από τα γειτονικά ακίνητα.
Μετά την περίφραξη:
Διατηρήστε την περίφραξη σε καλή κατάσταση.
Σε περίπτωση διαφοράς με γείτονα, απευθυνθείτε σε δικηγόρο για νομική συμβουλή.
Το άρθρο 1 του Ν.Δ. 1024/1971 ρυθμίζει το καθεστώς της διαιρεμένης ιδιοκτησίας επί οικοπέδου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, είναι δυνατή η σύσταση διαιρεμένης ιδιοκτησίας όχι μόνο σε οριζόντιες ιδιοκτησίες (όροφοι), αλλά και σε κάθετες ιδιοκτησίες (αυτοτελή οικήματα) ή σε τμήματα αυτών, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Προϋποθέσεις σύστασης διαιρεμένης ιδιοκτησίας:
Ενιαίο οικόπεδο: Η διηρημένη ιδιοκτησία δύναται να συσταθεί μόνο σε ενιαίο οικόπεδο, το οποίο ανήκει σε ένα ή περισσότερα άτομα.
Πολλαπλά αυτοτελή οικήματα: Επί του οικοπέδου δύναται να έχουν ανεγερθεί ένα ή περισσότερα αυτοτελή οικήματα.
Συμμόρφωση με πολεοδομικές διατάξεις: Η σύσταση διαιρεμένης ιδιοκτησίας οφείλει να τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.
Επιπρόσθετες επισημάνσεις:
Εφαρμογή διατάξεων: Η σύσταση διαιρεμένης ιδιοκτησίας ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν. 3741/1929 (“Περί Ιδιοκτησίας Ακινήτων”) και των άρθρων 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το Ν.Δ. 1024/1971.
Απαραίτητες ενέργειες: Για τη σύσταση διαιρεμένης ιδιοκτησίας απαιτείται η τήρηση τυπικών διαδικασιών, όπως η σύνταξη και υποβολή συμβολαίου, η λήψη οικοδομικής άδειας, η καταχώριση στο κτηματολόγιο κ.α.
Συμβουλή ειδικού: Συνίσταται η συμβουλή δικηγόρου ή συμβολαιογράφου για την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.
Συμπέρασμα:
Η σύσταση διαιρεμένης ιδιοκτησίας σε κάθετες ιδιοκτησίες δύναται να προσφέρει πλήθος πλεονεκτημάτων, όπως η αυτονόμηση και η ανεξάρτητη χρήση των ιδιοκτησιών. Η τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη νομική υποστήριξη, διασφαλίζει την ομαλή και νόμιμη υλοποίηση της διαιρεμένης ιδιοκτησίας.
3Σημείωση:
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η συμβουλή δικηγόρου για την εξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης και την τήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.