Google news
ποινικο μητρωο

Ποινικό Μητρώο

Ποια είναι η σημασία του ποινικού μητρώου για τον πολίτη;

Χωρίς αμφιβολία, το αντίγραφο από το ποινικο μητρώο συνιστά ένα απαραίτητο πιστοποιητικό για πληθώρα διαδικασιών, όπως ενδεικτικά είναι η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, η άδεια κυνηγίου, η άδειας εισόδου στα αεροδρόμια, ο διορισμός στο δημόσιο κ.α.

Ποια είδη αντιγράφων ποινικού μητρώου υπάρχουν;

Δύο είναι οι τύποι έκδοσης αντιγράφων ποινικού μητρώου: τα αντίγραφα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης και τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης.Η έκδοση αντιγράφων γενικής χρήσης, πραγματοποιείται για πάσα νομική χρήση. Ωστόσο, τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης εκδίδονται από δημόσιες αρχές για συγκεκριμένο νόμιμο λόγο, από τον Εισαγγελέα αποκλειστικά για δικαστική χρήση και από αλλοδαπές αρχές για μεταναστευτικά ζητήματα.
Τόσο τα αντίγραφα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, όσο και τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης, εκδίδονται σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ειδικότερα σύμφωνα με τα άρθρα 576 και 577 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Ποια είναι η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο ειδών αντιγράφων ποινικού μητρώου;

Βασικό διακριτικό γνώρισμα μεταξύ των δύο ειδών ποινικού μητρώου είναι, πως ενώ στο αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής  χρήσης καταχωρίζονται όλες οι αμετάκλητες ποινικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων, στα αντίγραφα γενικής χρήσης δεν αναγράφονται οι χρηματικές ποινές ή ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μήνες, μετά τη πάροδο τριών ετών από την από την επιβολή τους, οι ποινές φυλάκισης που υπερβαίνουν τους έξι μηνες ή ποινές περιορισμού σε ψυχιατρικό κατάστημα, μετά τη παρέλευση χρονικού διαστήματος οκτώ ετών από την επιβολή τους, ούτε οι ποινές καθείρξεως μετά από χρονικό διάστημα είκοσι ετών από την επιβολή τους.

Ποιοί είναι οι αρμόδιοι φορείς για την έκδοση αντιγράφων ποινικού μητρώου;

Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση αντιγράφων ποινικού μητρώου είναι η εισαγγελία πρωτοδικών του τόπου γέννησης σας, αν έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα, αν έχετε γεννηθεί στο εξωτερικό ή είναι άγνωστος ο τόπος γεννήσεως σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εφικτή είναι και η αίτηση στην Υπηρεσία Ποινικού Μητρώου στα ΚΕΠ, καθώς και η δυνατότητα αίτησης για χορήγηση αντιγράφων ποινικού μητρώου στην Ελληνική Πρεβεία ή στο Ελληνικό Προξενείο, αν είστε Έλληνας πολίτης και διαμένετε στο εξωτερικό.

Που μπορείτε να παραλάβετε την αίτηση για αντίγραφο ποινικού μητρώου;

Τη φόρμα της αιτήσης για χορήγηση αντιγράφου ποινικού μητρώου μπορείτε να τη λάβετε, είτε από τις Υπηρεσίες Ποινικού Μητρώου, είτε ψηφιακά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, εκδίδονται τα αντίγραφα ποινικού μητρώου, χωρίς κάποια χρέωση.

Τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας κατά τη παραλαβή του αντιγράφου ποινικού μητρώου;

Για τη παραλαβή των αντιγράφων θα πρέπει να προσέλθετε στο φορέα που πραγματοποιήσατε την αίτηση και να έχετε μαζί σας, την αστυνομική σας ταυτότητα ή να εξουσιοδοτήσετε εγγράφως τρίτο πρόσωπο, για να το λάβει για λογαριασμό σας.
Ωστόσο, τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης έχουν άλλη μια διαφορά, σε σχέση με τα αντίγραφα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης. Η αποστολή τους πραγματοποιείται υπηρεσιακώς, από την Υπηρεσία Ποινικού Μητρώου και απαγορεύεται να τα παραλάβει δια προσελεύσεως στον αρμόδιο φορέα ο ενδιαφερόμενος.

Το περιεχόμενο των αντιγράφων ποινικού μητρώου είναι απόρρητο; 

Σημαντικό είναι να επισημανθεί πως, κάθε πληροφορία που εμπεριέχεται στο ποινικό σας μητρώο είναι αυστηρά απόρρητη, καθώς αυτό ορίζεται εκ της νομοθεσίας για τη προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, το ποινικό μητρώο αποτελεί ένα έγγραφο αναγκαίο για κάθε πολίτη και καθίσταται απαραίτητο σε  πολλές εκφάνσεις της δράσης του βίου του. Διακρίνεται σε ποινικό μητρώο γενικής χρήσης, που θα λέγαμε πως είναι πιο συνοπτικό και σε ποινικό μητρώο δικαστικής χρήσης, που διέπεται από πλήρη ποινική καταγραφή του βίου του ενδιαφερόμενου. Οι αρμόδιοι φορείς στους οποίους μπορεί να αποτανθεί ο πολίτης για να λάβει αντίγραφα ποινικού μητρώου, είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η υπηρεσία Ποινικού Μητρώου στα ΚΕΠ, οι Ελληνικες Πρεσβείες, τα Ελληνικά Προξενεία και το Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανάλογα φυσικά με τη κατηγορία στην οποία υπάγεται ο ενδιαφερόμενος πολίτης και φυσικά όλη η διαδικασία διέπεται από μυστικότητα λόγω του ευαίσθητου των πληροφοριών.
Loading...
Διαβάστε  Απάτη - Το Έγκλημα στη Ποινική Δικηγορία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news