Προθεσμία & σημείωμα για ασφαλιστικά μέτρα. Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στη χώρα μας είναι μια ειδική διαδικασία που προβέπεται από τα άρθρα 682-703 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ). Βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας είναι να υφίσταται κατεπείγον λόγος για δικαστική προστασία και να είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί μια διαφορά που έχει ανακύψει το συντομότερον δυνατόν.
Η διαδικασία ξεκινά με την κατάθεση αίτησης από τον αιτούντα στο αρμόδιο δικαστήριο. Η αίτηση πρέπει να περιέχει τα εξής στοιχεία:
Τα στοιχεία του αιτούντα (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας)
Τα στοιχεία του καθού η αίτηση (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας)
Το δικαίωμα που επικαλείται ο αιτών και το ασφαλιστικό μέτρο που ζητά.
Τα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν το δικαίωμα του αιτούντα και την ανάγκη για ασφαλιστικό μέτρο.
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να συνοδεύεται από αίτηση προσωρινής διαταγής. Η προσωρινή διαταγή είναι μια προσωρινή απόφαση που εκδίδεται από το δικαστήριο σε σύτντομο χρονικό διάστημα μερικών ημερών από τη κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Η προσωρινή διαταγή είναι δεσμευτική για τα μέρη μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται για συζήτηση μετά απο τη κατάθεση της. Η συζήτηση γίνεται δημόσια και τα μέρη έχουν δικαίωμα να παρίστανται και να προβάλουν τις απόψεις τους με τους δικηγόρους τους, οι οποίοι καλούνται να αναπτύξουν ισχυρισμούς και να υποβάλλουν ενστάσεις για να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.
Το δικαστήριο, μετά την ακρόαση των διαδίκων, εκδίδει απόφαση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να διατάξει ένα ή περισσότερα ασφαλιστικά μέτρα, όπως:
Απαγόρευση ή επιβολή πράξης
Νομή ή κατοχή κινητού ή ακινήτου
Εγγραφή ή άρση προσημείωσης υποθήκης
Συντηρητική κατάσχεση
Η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ισχύει προσωρινά και δεν επηρεάζει την κύρια υπόθεση. Η κύρια υπόθεση είναι η αγωγή που θα ασκήσει ο αιτών για να διεκδικήσει ή να διαφυλάξει οριστικά το δικαίωμά του.
Οι διάδικοι στην διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων είναι ο αιτών και ο καθ’ ού η αίτηση. Ο αιτών είναι το πρόσωπο που ζητά την έκδοση ασφαλιστικού μέτρου ώστε να ρυθμιστεί μια κατάσταση ή να διαφυλάξει κάποιο δικαίωμα του. Ο καθ’ ού η αίτηση είναι το πρόσωπο κατά του οποίου ζητείται η έκδοση ασφαλιστικού μέτρου.
Ο αιτών έχει υποχρέωση να αποδείξει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το δικαίωμά του και ότι η χορήγηση ασφαλιστικού μέτρου είναι αναγκαία, για να αποτραπεί ο κίνδυνος αυτός. Ο καθού η αίτηση, θα πρέπει να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του αιτούντα και να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το δικαίωμά του ή ότι η χορήγηση ασφαλιστικού μέτρου δεν είναι αναγκαία. Επισημαίνεται πως σε κάθε στάδιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, η εκπροσώπιση σας από δικηγόρο είναι απαραίτητη.
Η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να ανακληθεί ή να μεταρρυθμιστεί με αίτηση του καθού η αίτηση ή του αιτούντα, εφόσον βέβαια υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι μεταβολής που δεν υπήρχαν κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού μέτρου.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως τα ασφαλιστικά μέτρα αποτελλούν τη διαδικασία που έχει προβλέψει ο νομοθέτης στοβ Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που έχει ως σκοπό να εκδοθεί γρήγορα μια απόφαση λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της υποθέσεως που καθιστά τη ταχύρρυθμη δικαστική προστασία απαραίτητη. Μάλιστα η προσωρινή διαταγή αποτελεί ακόμα πιο γρήγορη χρονικά διαδικασία για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.