Google news
Άδεια Άνευ αποδοχών δημόσιο

Άδεια Άνευ αποδοχών δημόσιο

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται να λάβουν άδεια χωρίς αποδοχές για σοβαρούς προσωπικούς ή ιδιωτικούς λόγους.

Αίτηση για άδεια άνευ αποδοχών

Η αίτηση για χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών υποβάλλεται στον προϊστάμενο της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια και η διάρκεια της.

Επιλογή του υπηρεσιακού συμβουλίου

Η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για συνολική διάρκεια μέχρι και πέντε ετών γίνεται με γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου είναι υποχρεωτική, εκτός εάν πρόκειται για άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου έως και έξι ετών, η οποία χορηγείται υποχρεωτικά χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.

Διάρκεια της άδειας

Η άδεια άνευ αποδοχών μπορεί να χορηγηθεί για διάρκεια από ένα μήνα έως και πέντε έτη.

Συνυπολογισμός της άδειας

Οι τέσσερις πρώτοι μήνες της άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου έως και έξι ετών, συνυπολογίζονται στο χρόνο πραγματικής υπηρεσίας μόνο όσον αφορά την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, χωρίς να υπολογίζονται στο συνταξιοδοτικό δικαίωμά του.

Διαβάστε  Απαλλαγή νοσηλευτή από κυκλικό ωράριο

Αποτελέσματα της άδειας

Ο υπάλληλος που λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών, θεωρείται ότι βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. Κατά τη διάρκεια της άδειας, ο υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του, ούτε έχει δικαίωμα σε αποδοχές.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο μήνες από την λήξη της εν λόγω άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 περ. Ε’ του Ν. 1566/1985, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 53 του Ν. 3528/2007, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικαιούνται να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών για τα εξής έτη:

Για την ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, μέχρι δύο (2) έτη.
Για την άσκηση καθηκόντων σε διεθνείς οργανισμούς, μέχρι δύο (2) έτη.
Για την άσκηση καθηκόντων σε ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα του εξωτερικού, μέχρι δύο (2) έτη.
Για την εκτέλεση ερευνητικού προγράμματος, μέχρι δύο (2) έτη.
Για τη συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής εκπαιδευτικών, μέχρι ένα (1) έτος.
Για την παρακολούθηση μαθημάτων ή σεμιναρίων σε κέντρα ή ινστιτούτα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, μέχρι ένα (1) έτος.

Η αίτηση για χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών υποβάλλεται στον προϊστάμενο της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια και η διάρκεια της.

Η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για συνολική διάρκεια μέχρι και πέντε (5) έτη, γίνεται με γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου είναι υποχρεωτική, εκτός εάν πρόκειται για άδεια άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, η οποία χορηγείται υποχρεωτικά χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.

Διαβάστε  Διαφορά μετάθεσης και μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων

Οι τέσσερις πρώτοι μήνες της άδειας άνευ αποδοχών, για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών συνυπολογίζονται στο χρόνο πραγματικής υπηρεσίας, μόνο όσον αφορά την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού, χωρίς να υπολογίζονται στο συνταξιοδοτικό δικαίωμά του.

Ο εκπαιδευτικός που λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών, θεωρείται ότι βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. Κατά τη διάρκεια της άδειας, ο εκπαιδευτικός δεν έχει δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του, ούτε έχει δικαίωμα σε αποδοχές.

Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες, από την λήξη της εν λόγω άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.

Ειδικότερα, για την άδεια άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, ισχύουν τα εξής:

Η άδεια χορηγείται για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη.
Η αίτηση υποβάλλεται στον προϊστάμενο της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας.
Στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται οι τίτλοι σπουδών που επιθυμεί να αποκτήσει ο εκπαιδευτικός, το χρονικό διάστημα και το πρόγραμμα των σπουδών.
Η χορήγηση της άδειας γίνεται με γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Οι τέσσερις πρώτοι μήνες της άδειας, συνυπολογίζονται στο χρόνο πραγματικής υπηρεσίας μόνο όσον αφορά την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού, χωρίς να υπολογίζονται στο συνταξιοδοτικό δικαίωμά του.

Για να χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, ο εκπαιδευτικός πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

Να είναι μόνιμος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Να μην έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο (2) έτη.
Να έχει τα προσόντα για την εισαγωγή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που επιλέγει.
Να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τις σπουδές του.

Διαβάστε  Διαφορά μετάθεσης και μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων

Η άδεια άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news