Google news
Δικαίωμα επικοινωνίας παππού και γιαγιάς με το εγγόνι τους

Δικαίωμα επικοινωνίας παππού και γιαγιάς με το εγγόνι τους

Δικαίωμα επικοινωνίας παππού και γιαγιάς με το εγγόνι τους. Το οικογενειακό δίκαιο επικεντρώνεται στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ παππούδων και γιαγιάδων με τα εγγόνια τους, και όχι μόνο στις σχέσεις γονέων με τα παιδιά τους. Όπως οι γονείς επιθυμούν να διατηρούν επαφή με τα παιδιά τους, έτσι και οι παππούδες και γιαγιάδες επιθυμούν να έχουν τα εγγόνια τους στη ζωή τους, καθώς αισθάνονται αγάπη για αυτά.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παππούδες και γιαγιάδες αποκλείονται από την επικοινωνία με τα εγγόνια τους, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα όπως διάσταση μεταξύ των γονέων του παιδιού ή διαζύγιο. Αυτή η αποκλειστική κατάσταση συνήθως οφείλεται σε διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στο ζεύγος ή το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο νόμος και η νομολογία καθιστούν σαφές ότι το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με τα παιδιά εφαρμόζεται και για άλλα πρόσωπα που έχουν σημασία για το παιδί, συμπεριλαμβανομένων των παππούδων και των γιαγιάδων, εκτός εάν αυτά τα πρόσωπα ασκούν πρόδηλα κακή επιρροή στο παιδί.

Το αυτόνομο δικαίωμα επικοινωνίας των παππού και της γιαγιάς με το εγγόνι

Σύμφωνα με επιστημονικές ερευνητικές μελέτες στον τομέα της ψυχολογίας, η ουσιαστική επικοινωνία των ανηλίκων με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους επηρεάζει θετικά τον ψυχικό τους χαρακτήρα και συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής τους εμπειρίας. Αυτό συμβαίνει διότι μέσω αυτής της επικοινωνίας, τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τις οικογενειακές δομές και την πορεία της ανθρώπινης ζωής.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1520, παράγραφος 2 του Αστικού Κώδικα, καθορίζεται ότι οι γονείς δεν μπορούν να εμποδίζουν την επικοινωνία των παιδιών τους με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό. Από αυτό προκύπτει ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν το δικαίωμα να επικοινωνούν αυτόνομα με τα εγγόνια τους, και οι γονείς δεν μπορούν να εμποδίζουν αυτήν την επικοινωνία, εκτός αν υπάρχει σημαντικός λόγος για αυτό. Ο νομοθέτης έχει ως στόχο τη διατήρηση των σχέσεων και της προσωπικής επαφής των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Αυτό γίνεται για να ικανοποιηθούν τα φυσικά συναισθήματα αγάπης που υπάρχουν μεταξύ τους και για να αποτραπεί η αποξένωση, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ανήλικα παιδιά.

Διαβάστε  Πως αποδεικνύεται η μοιχεία στο διαζύγιο;

Στον τομέα του οικογενειακού δικαίου, υπάρχει ένα ιδιαίτερο έμφαση στο συμφέρον των παιδιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο στόχος του δικαστηρίου είναι να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα έχουν μια υγιή ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη η διατήρηση της επαφής τους με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, καθώς η απομάκρυνση από αυτά τα στενά συγγενικά πρόσωπα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία τους.

Η καθορισμένη μορφή επικοινωνίας των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες εξαρτάται από την ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών και λαμβάνεται υπόψη στις δικαστικές αποφάσεις. Σήμερα, η τεχνολογία παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να διατηρούν επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, ακόμα και αν βρίσκονται σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση ή αν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί. Έχουν εκδοθεί ακόμα δικαστικές αποφάσεις που επιτρέπουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μέσω εφαρμογών όπως το Skype, το Viber και άλλες, κατά τα καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το οικογενειακό δίκαιο συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στην εποχή, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική πρόοδο.

Σε περίπτωση όπου οι γονείς, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, εμποδίζουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες του παιδιού να επικοινωνήσουν με το εγγόνι τους, τότε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν, με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, να καταφύγουν στο αρμόδιο δικαστήριο για να διευθετηθεί η επικοινωνία τους με το εγγόνι τους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της διαδικασίας των προσωρινών μέτρων, που προσφέρει μια γρήγορη δικαστική προστασία, είτε μέσω μιας κύριας αγωγής στο πλαίσιο της ειδικής διαδικασίας για τις οικογενειακές διαφορές. Ο στόχος του νομοθέτη είναι να προστατεύσει τη συνέχεια της οικογένειας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του παιδιού, δίνοντας στο παιδί περισσότερα άτομα στη ζωή του και δημιουργώντας ένα προστατευτικό δίκτυο γύρω από αυτό. Οι δικηγόροι θα σας δώσουν εξειδικευμένες πληροφορίες ανά περίπτωση.

Διαβάστε  Πατέρας δεν δίνει διατροφή - Τι ισχύει

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η σχέση μεταξύ των γενεών και των εγγονών αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των νέων και τη διατήρηση των δεσμών που τους ενώνουν. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες χρειάζονται αυτήν την συναισθηματική σύνδεση, και αυτή η σχέση με τα εγγόνια τους είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που θα μπορούσαν να βλάψουν τα παιδιά, αυτή η σχέση δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται. Οι διαδικασίες όπως η διαμεσολάβηση και η δικαστική διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν στην καλή ρύθμιση της επικοινωνίας ανάμεσα στα γενέθλια και τα εγγόνια τους. Είναι σημαντικό οι γονείς να σεβαστούν αυτό το δικαίωμα επικοινωνίας, εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που σχετίζονται με τη σχέση τους μεταξύ τους, διότι οι δεσμοί του αίματος ανάμεσα στα εγγόνια και τους γονείς τους είναι μοναδικοί και αντικατάστατοι.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news