Google news
Εξώδικο για διαζύγιο

Εξώδικο για διαζύγιο

Εξώδικο για διαζύγιο. Το εξώδικο αποτελεί ένα έγγραφο με σκοπό την εξωδικαστική επίλυση διαφοράς μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη του. Στην περίπτωση των διαζυγίων, το εξώδικο έχει δύο βασικές χρησιμότητες:

  1. Επί συναινετικού διαζυγίου: Χρησιμεύει ως ένα χρονικό ορόσημο προκειμένου να παύσουν οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των συζύγων, που δεν οδηγούν σε κάποια γόνιμη λύση, αλλά μόνο σε περισσότερες έριδες. Μέσω του εξωδίκου, ο σύζυγος που δεν επιθυμεί τη συναινετική λύση του γάμου μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη για διαπραγμάτευση και να αποφασίσει να επιλύσει τη διαφορά με συναισθηματικά και οικονομικά ορθό τρόπο.
  2. Δημιουργία γόνιμης διαπραγματευτικής διαδικασίας: Το εξώδικο μπορεί να ωθήσει τον άλλο σύζυγο να αρχίσει διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποφύγει τις δικαστικές ενέργειες και τις συνακόλουθες έντασεις που συνοδεύουν τις διαδικασίες με αντιδίκια. Μια συναινετική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες σχέσεις μεταξύ των γονέων και ευνοεί τις σχέσεις των τέκνων τους, καθώς μειώνει τις εντάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η πρακτική της επίδοσης εξωδίκου σε περιπτώσεις διαζυγίων έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, καθώς προσφέρει ένα κίνητρο για άμεση διαπραγμάτευση και επίλυση των ζητημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία του διαζυγίου γίνεται πιο αποδοτική και βοηθά στην διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ειδικότερα όσον αφορά την σχέση των τέκνων με τους γονείς τους.

Η άλλη βασική χρησιμότητα του εξωδίκου σε υποθέσεις διαζυγίων είναι να λειτουργήσει ως ένα επίσημο αποδεικτικό έγγραφο που πιστοποιεί την επίδοση του από ένα δικαστικό επιμελητή και χρονολογεί την απόχρωση του ενός συζύγου από τη συζυγική στέγη, διευκρινίζοντας πως δεν προέβη σε εγκατάλειψη αλλά απομακρύνθηκε με εύλογη αιτία.

Διαβάστε  Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στον πατέρα του

Συνήθως, οι περιπτώσεις που ένας σύζυγος αναγκάζεται να αποχωρήσει από τη συζυγική κατοικία συμβαίνουν κατά τις περιπτώσεις υψηλής έντασης στη σχέση του ζεύγους, καθιστώντας τη συμβίωση ανεφάρμοστη. Επιπλέον, τέτοιες καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν και ενδοοικογενειακή βία, με το θύμα να αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι προκειμένου να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα από τις επιθέσεις του άλλου συζύγου. Με την υποβολή ενός εξωδίκου μέσω δικαστικού επιμελητή, ο σύζυγος που εγκαταλείπει το σπίτι δηλώνει τον λόγο για τον οποίο προχωρά σε αυτήν την ενέργεια, δίνοντας έτσι αξιόπιστα στοιχεία στην περίπτωση που ο άλλος σύζυγος απαιτήσει το διαζύγιο και υποστηρίξει ότι πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη της συζυγικής κατοικίας.

Στην πράξη, αυτές είναι οι δύο βασικότερες χρησιμότητες του εξωδίκου σε περιπτώσεις διαζυγίων. Παρότι το εξώδικο δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ, δηλαδή δεν αποτελεί δικαστική απόφαση και δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης, εξακολουθεί να αποτελεί επίσημο έγγραφο που πιστοποιείται από δικαστικό επιμελητή και έχει σημαντικό αποδεικτικό ρόλο.

Η άλλη βασική λειτουργία του εξωδίκου σε υποθέσεις διαζυγίων είναι να λειτουργήσει ως επίσημο αποδεικτικό έγγραφο με τα εχέγγυα της επίδοσης μέσω ενός δικαστικού επιμελητή. Αυτό πιστοποιεί χρονικά ότι ο σύζυγος που αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τη συζυγική στέγη δεν προέβη σε εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης, αλλά πραγματοποίησε την απομάκρυνση έχοντας εύλογη αιτία.

Οι συνήθεις περιπτώσεις που ο σύζυγος απομακρύνεται από τη συζυγική οικογενειακή στέγη είναι, πρώτον, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στο ζεύγος έχουν υψηλό βαθμό εντάσεων, κάνοντας τη συμβίωση αφόρητη και, δεύτερον, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπου το θύμα αναγκάζεται να αποχωρήσει από την οικογενειακή στέγη προκειμένου να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα από τις επιθέσεις του συζύγου.

Διαβάστε  Δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο του

Με την επίδοση ενός εξωδίκου μέσω δικαστικού επιμελητή, ο σύζυγος που απομακρύνεται από τη συζυγική στέγη δηλώνει τον λόγο για τον οποίο προβαίνει στη συγκεκριμένη ενέργεια, προκειμένου να έχει αυξημένη αποδεικτική βαρύτητα στην περίπτωση που ο έτερος σύζυγος προβεί σε αγωγή διαζυγίου, επικαλούμενος το μαχητό τεκμήριο της εγκατάλειψης της συζυγικής στέγης.

Παρόλο που το εξώδικο δεν έχει δεσμευτικό νομικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στον αποδέκτη του, εξακολουθεί να είναι ένα επίσημο έγγραφο που υπογράφεται από δικαστικό επιμελητή και διαθέτει αποδεικτική βαρύτητα όσον αφορά την επίδοσή του.

Σε περιπτώσεις ενός ομαλού διαζυγίου ή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ζεύγους για τον τρόπο και το πότε θα λήξει συναινετικά ο γάμος τους, καθώς και για τα θέματα που αφορούν τα κοινά τέκνα και την περιουσία τους, ένα εξώδικο μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα που θα οδηγήσει στον τερματισμό των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, σε περιπτώσεις που η επίτευξη συναινετικού διαζυγίου δεν είναι εφικτή λόγω σοβαρών διαφορών απόψεων, το εξώδικο μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, παρέχοντας στον αποστολέα του τα αποδεικτικά στοιχεία που θα χρειαστούν σε περίπτωση που υπάρξει νομική διαμάχη. Έτσι, θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει αποτελεσματικότερα και να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, αποδεικνύοντας ότι δρούσε με καλή πίστη και με σκοπό να προστατεύσει τον εαυτό του. Ο δικηγόρος Οικογενειακού Δικαίου Κωνσταντίνος Καμουζής βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παράσχει βοήθεια με αμεσότητα και εμπειρία.

Loading...

2 Σχόλια

  1. Ο σύζυγος έχει φύγει από το σπίτι κ μένει πάνω στη μάνα του.εχουμε 1 παιδι 7 ετών εγώ μένω στο σπίτι του.ζητα διαζυγιο ενώ εγώ δεν θέλω να του το δώσω φοβουμενη είμαι κ ανεργη τις δυσκολίες επιβίωσης. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι στιγμής πλήρωνε τρόφιμα κτλ τώρα αρνείται κ αυτο 7σως για να με πιέσει για διαζυγιο κ διατροφη.εγω αν θα χωρισω θέλω να απαιτησω αποκλειστική επιμέλεια μεγάλη διατροφή κ να παραμείνω στο σπίτι αυτό.πως γινεται και τι μπορώ να κάνω τώρα σε διασταση για να γυρίσει πίσω σε κυρώσεις κτλ

    1. Καλησπέρα σας. Επικοινωνήστε με δικηγόρο που διαθέτει ειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news