Google news
Βιασμός

Xωρίς αμφιβολία, ο βιασμός συνιστά ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα, καθώς στρέφεται κατά της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης ενός ατόμου. Θύματα βιασμού είναι κατά συντριπτικά ποσοστά γυναίκες, καθώς εκ της φυσιολογίας τους είναι ασθενέστερες σωματικά από τους άντρες, που έχουν υπέρτερες μυϊκές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο έγκλημα πραγματοποιείται, δια του εξαναγκασμού του θύματος να υποστεί σεξουαλικές πράξεις δια της βίας, κάμπτοντας κάθε του αντίσταση και καταρρακώνοντας τον ψυχισμό του. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως, το έγκλημα του βιασμού προκαλεί σοβαρότατες ψυχολογικές επιπτώσεις στο θύμα και το στοιχειώνει κυριολεκτικά για μια ζωή.

Η καθημερινότητα του θύματος μετά από έναν βιασμό, δε θα είναι ποτέ η ίδια καθώς πάντοτε θα υπάρχει ο φόβος, πως θα υποστεί πάλι βιασμό και ως εκ τούτου θα είναι υπερβολικά καχύποπτο και φοβικό στις διαπροσωπικές σχέσεις, που τυχόν αναπτύξει κατά τη κοινωνικοποίηση του. Πέραν όμως από τους ψυχολογικούς κινδύνους, υπάρχουν και σωματικοί κίνδυνοι που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει το θύμα, όπως είναι ενδεικτικά, η μόνιμη βλάβη των γεννητικών του οργάνων εκ της βιαιότητας της διείσδυσης, η απόκτηση δυσίατων ή και ανίατων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Τι προβλέπει όμως ο ποινικός μας κώδικας για το έγκλημα του βιασμού;

Στο άρθρο 336 του Ποινικού μας Κώδικα, μετά το νόμο 4619/2019 προβλέπονται οι ποινές και τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος του βιασμού. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

<<Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών.2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.3. Αν η πράξη της παρ. 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος ή αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη.>>

Διαβάστε  Άρθρο 10 Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) Υπολογισμός ποινών

Tο έγκλημα του βιασμού, ανήκει στη κατηγορία των υπαλλακτικώς μικτών εγκλημάτων. Η τέλεση του πραγματοποιείται με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου και εξαναγκασμού του θύματος σε συνουσία ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης. Για να στοιχειοθετείται το έγκλημα του βιασμού θα πρέπει η σωματική βία να ασκείται κατά του ίδιου του θύματος και όχι άλλου. Η σωματική βία μπορεί να έχει ποικίλες μορφές. Ενδεικτικές περιπτώσεις σωματικής βίας είναι η φίμωση, το δέσιμο, η ρίψη στο έδαφος, η πρόκληση αναισθησίας με ναρκωτικά, με χτυπήματα, με υπνωτικά κ.α. Ο κίνδυνος της απειλής που προκαλεί ο δράστης στο θύμα, θα πρέπει να είναι άμεσος και όχι απομακρυσμένος. Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί να στρέφεται και κατά άλλου προσώπου με το οποίο το θύμα συνδέεται με αισθήματα συμπάθειας και στοργής.

Βιασμός – Μια Ασελγή Πράξη

Η αντίσταση του θύματος, θα πρέπει να υπάρχει στην αρχή της συνουσίας ή της ασελγούς πράξης και δεν είναι αναγκαίο να υφίσταται, μέχρι το τέλος της εγκληματικής πράξεως. Ως συνουσία ορίζεται, η είσοδος του αντρικού γεννητικού μορίου στο γυναικείο. Μια πράξη θεωρείται ασελγής, όταν αντικειμενικώς προσβάλλει το αίσθημα της αιδούς του θύματος και όταν υποκειμενικώς κατευθύνεται στη διέγερση ή στην ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας. Ασελγής πράξη είναι αφενός η συνουσία και αφετέρου συγγενείς πράξεις, όπως ενδεικτικά είναι ο ετεροαυνανισμός, η πεολειχία, η αιδοιολειχία η παρά φύση ασέλγεια κ.α. Δε συνιστούν ασελγείς πράξεις κατά τη παραπάνω έννοια οι θωπείες, οι εναγκαλισμοί, το φιλί στο στόμα, καθώς τέτοιες συμπεριφορές εντάσσονται στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, που προβλέπεται στο άρθρο 337 ΠΚ. Θα πρέπει μάλιστα το θύμα του εγκλήματος του βιασμού, να εξαναγκάζεται σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης.

Διαβάστε  Απάτη - Το Έγκλημα στη Ποινική Δικηγορία

Επιχείρηση ασελγούς πράξης υπάρχει, όταν το θύμα επενεργεί επί του σώματος του, όταν για παράδειγμα προβαίνει σε αυνανισμό ή όταν αναγκάζεται να επενεργήσει επί έτερου σώματος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον ετεροαυνανισμό. Μάλιστα ο ποινικός μας κώδικας προβλέπει, τη περίπτωση του ομαδικού βιασμού, ο οποίος σύμφωνα με τη νομολογία του Άρειου Πάγου υφίσταται, όταν τουλάχιστον δύο τελέσουν τη συνουσία. Για παράδειγμα, αν έχουμε τρεις δράστες και οι δύο τελέσουν συνουσία στο θύμα και ο τρίτος κρατά το θύμα προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις του, τότε έχουμε ομαδικό βιασμό. Αν όμως δύο εκ των τριών δραστών κρατούν το θύμα και ο ένας εκ των οποίων προβαίνει σε συνουσία, τότε και οι τρεις δράστες είναι συναυτουργοί σε βιασμό και δε πρόκειται για ομαδικό βιασμό, καθώς μόνο ο ένας εκ των τριών τέλεσε τη συνουσία, δηλαδή εισήγαγε το μόριο του στο γεννητικό όργανο του θύματος.

Για τη πληρέστερη κατανόηση του εγκλήματος του βιασμού είναι σημαντική η διάκριση του, από το αδίκημα τη προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα. Στο αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, έχουμε ασελγή χειρονομία, που ως συμπεριφορά είναι ηπιότερης βαρύτητας από την ασελγή πράξη που υπάρχει στο έγκλημα του βιασμού. Οι ασελγείς χειρονομίες, σε αντίθεση με τις ασελγείς πράξεις είναι οι ψαύσεις και οι θωπείες σημείων του σώματος, που συμμετέχουν αναγκαστικά στη τέλεση της ασελγής πράξης και αποτελούν προστάδια αυτής. Θα λέγαμε πως ο βιασμός είναι το βαρύτερο εκ των εγκλημάτων, που στρέφονται κατά του εννόμου αγαθού της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, ο βιασμός αποτελεί ένα ειδεχθές έγκλημα, με επιζήμιες συνέπειες σε κάθε έκφανση της προσωπικότητας του θύματος και κυρίως στον ψυχισμό του. Ο νόμος προβαίνει σε αυστηρή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, καθώς αφενός ο δράστης που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες παρουσιάζει επικίνδυνα χαρακτηρολογικά στοιχεία για το κοινωνικό σύνολο, αφετέρου για να δράσει αποτρεπτικά για κάθε εν δυνάμει δράστη που έχει τέτοιες απάνθρωπες τάσεις, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το κοινωνικό σύνολο.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news