Διατάραξη ωρών κοινής ησυχίας Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η γειτνίαση δημιουργεί προβλήματα στην ηρεμία και στη ποιότητα ζωής των οικογενειών που είναι αποδέκτες οχλήσεων σε ώρες κοινής ησυχίας αλλά και σε ώρες εκτός ωραρίου κοινής ησυχίας και εκτός από ενοχλητικούς γείτονες ή γειτονικά καταστήματα, που προκαλούν παρανόμως διατάραξη της κοινής ησυχίας της οικίας. Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι οχλήσεις είναι επαναλαμβανόμενες, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη καθημερινότητα των αποδεκτών των οχλήσεων, εντάσεις, απουσία ηρεμίας και ως εκ τούτου η διαμονή στη κατοικία μετατρέπεται από <<απάνεμο λιμάνι>> σε -<<φουρτουνιασμένη θάλασσα>>. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμμόρφωση των γειτόνων που ενοχλούν και δε παύσουν να ενοχλούν μετά από τις προφορικές σας διαμαρτυρίες, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προβείτε στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μπορέσετε να διαφυλάξετε την οικογενειακή σας γαλήνη.
Διατάραξη ωρών κοινής ησυχίας – Ποιές είναι οι χειμερινές και ποιες οι θερινές ώρες κοινής ησυχίας;
Αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί πως η νομική προστασία παρέχεται όχι μόνο στις ώρες κοινής ησυχίας αλλά και σε ώρες εκτός κοινής ησυχίας αν τα φαινόμενα των οχλήσεων είναι συστηματικά και έντονα. Αναφορικά με τις ώρες κοινής ησυχίας η νομοθεσία προβλέπει τα ακόλουθα:
Για τη χειμερινή περίοδο, ήτοι από 1 Οκτωβρίου μέχρι 31 Μαρτίου οι ώρες κοινής ησυχίας είναι: 15:30 – 17:30 και 22:00 – 7:30. Για τη θερινή περίοδο, ήτοι από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας είναι: 15:00 – 17:30 και 23:00 – 7:00
Τι απαγορεύεται στις ώρες κοινής ησυχίας;
Στις ώρες κοινής ησυχίας, απαγορεύονται πάσης φύσεως οχλήσεις όπως ενδεικτικά είναι: έντονες φωνές, δυνατή μουσική από οποιοδήποτε μέσο, οι διαπληκτισμοί, ο ήχος από ανοιχτές τηλεοράσεις, οι ήχοι από οικοδομικά έργα, οι ήχοι που δημιουργούνται από ομαδικά παιχνίδια κοντά στις κατοικίες, τα γαβγίσματα σκύλων και εν γένει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που προκαλεί θορύβους υψηλής έντασης.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί μήνυση για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας;
Η αστυνομική διάταξη υπ’ αριθμ. 3 του 1995 περί τήρησης των ωρών κοινής ησυχίας ρυθμίζει ακόμα και στις μέρες μας τον τρόπο τιμώρισης των παραβατών προβλέποντας πως οι παραβάτες που προβαίνουν στο αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας τιμωρούνται με μέχρι 5 μήνες φυλάκιση ή χρηματική ποινή. Ως εκ τούτου σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε θορυβώδεις γείτονες, ο νόμος σας παρέχει τη δυνατότητα να καλέσετε την αστυνομία και να υποβάλετε μήνυση (επί το ορθότερον έγκληση) και να ακολουθηθείσε βάρος των παραβατών η διαδικασία του αυτοφώρου. Ωστόσο, αρχικά καλό θα ήταν να ζητήσετε από την αστυνομία να προβεί σε συστάσεις και έγκληση να πραγματοποιήσετε αν επαναληφθεί η όχληση, με τη λογική ότι γειτνιάζετε με τα συγκεκριμένα άτομα και καλό θα ήταν αν είναι εφικτό να αποκλιμακωθεί η κατάσταση αν γίνεται. Μάλιστα, η πραγματοποίηση συστάσεων αποτελεί και ένα έγγραφο από το αντίγραφο βιβλίου συμβάντων που θα χρησιμοποιηθεί από το δικηγόρο σας σε περίπτωση που αναγκαστείτε να πραγματοποιήσετε ασφαλιστικά μέτρα κατά των παραβατών. Άλλη μια αρχική προσέγγιση είναι η αποστολή ενός εξωδίκου με δικαστικό επιμελητή στον ενοχλητικό γείτονα στο οποίο να αναφέρεται ποιες νομικές ενέργειες πρόκειται να γίνουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Υπάρχει διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων για την φασαρία από γείτονα;
Στις περιπτώσεις που η όχληση είναι συστηματική και συνεχόμενη θα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθηθεί η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στα αστικά δικαστήρια, με αίτημα να παύσει η διατάραξη, οι θόρυβοι δηλαδή που προκαλούν ενόχληση και να επιβάλλεται χρηματική ποινή κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση.
Σημαντικό είναι να λεχθεί πως, η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ακολουθείται όχι μόνο όταν ενυπάρχει διατάραξη των ωρών κοινής ησυχίας αλλά και στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται η ενοχλητική διατάραξη κατά τρόπο επαναλαμβανόμενο και συστηματικό προκαλώντας προβλήματα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας των θιγόμενων, στην οικογενειακή γαλήνη και ηρεμία τους και συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς τους. Συνεπώς προστασία από ενοχλητικούς γείτονες υπάρχει και για τις οχλήσεις που πραγματοποιούνται εκτός των ωρών κοινής ησυχίας, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζει στην οικεία του με ηρεμία χωρίς να διαταράσσεται από εξωγενείς παράγοντες.
Τι γίνεται στη περίπτωση που οι θόρυβοι προκαλούνται από κατοικίδια ζώα;
Τα κατοικίδια ζώα είναι αναμφίβολα μια πολύ όμορφη συντροφιά. Όμως στις περιπτώσεις που αυτά κάνουν φασαρία έχει κριθεί από τη νομολογία πως προσβάλλουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στη προσωπικότητα των θιγόμενων, οι οποίοι δε μπορούν να ηρεμήσουν από τα γαβγίσματα και το ποδοβολητό των κατοικιδίων. Η διατάραξη από κατοικίδια ζώα δεν οφείλεται σε πράξεις του ατόμου που έχει στη κατοχή του το ζώο, αλλά σε παραλείψεις του, όπως ενδεικτικά είναι η μη συχνή εκτόνωση του ζώου με περιπάτους καθώς και η μη εκπαίδευση του ζώου, ώστε αυτό να μη γαβγίζει συχνά. Σε τέτοιες περιπτώσεις το δικαστήριο δύναται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να άρει τη προσβολή, ήτοι τη διατάραξη και σε περίπτωση που επαναληφθεί το περιστατικό να του επιβληθεί χρηματική ποινή.
Συμπερασματικά
Συνοψίζοντας, η Διατάραξη ωρών κοινής ησυχίας αντιμετωπίζεται νομικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα κυρίως μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων. Οι ενέργειες που μπορούν είναι οι ακόλουθες: α) να ζητηθεί να γίνει στον υπαίτιο σύσταση από το αστυνομικό τμήμα, β) να αποσταλεί εξώδικο με δικαστικό επιμελητή που να αναφέρει πως πρόκειται να ακολουθηθεί η δικαστηριακή διαδικασία, γ) να υποβληθεί έγκληση στο αστυνομικό τμήμα κατά του υπαιτίου για διατάραξη των ωρών κοινής ησυχίας και δ) να ακολουθηθεί η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά του υπαιτίου.