Google news
Κατοχύρωση Εμπορικού Σήματος

Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος συνιστά μια απαραίτητη ενέργεια για κάθε επιχείρηση ώστε να διασφαλιστεί αφενός η αναγνωρισιμότητα της, αφετέρου να μπορεί η εταιρεία να διατηρήσει τη μοναδικότητα της σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η καταχώρηση σήματος διασφαλίζει πως το σύμβολο της εταιρείες τυγχάνει της βέλτιστης νομικής προστασίας από τυχόν ενέργειες ανταγωνιστών που εποφθαλμιούν το πελατολόγιο της εταιρείας. Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος διακρίνεται σε κατοχύρωση σε Εθνικό, σε Κοινοτικό και σε Διεθνές επίπεδο. Οι καταχωρήσεις σε κάθε επίπεδο μοιάζουν ως προς το μοτίβο καταχωρήσεως μεταξύ τους, ωστόσο όσο αυξάνονται οι χώρες, εμπλέκονται περισσότερες εταιρίες και οι πιθανότητες ανακοπών και αντιρρήσεων αυξάνονται σημαντικά. Κατωτέρω θα αναλύσουμε συνοπτικά, τη διαδικασία καταχώρησης ενός εμπορικού σήματος, ξεκινώντας με το εθνικό επίπεδο, έπειτα με το ευρωπαϊκό και στο τέλος θα δούμε και το πως γίνεται η καταχώρηση εμπορικού σήματος σε διεθνές επίπεδο.

Ποια είναι η διασφάλιση της Κατοχύρωσης Εμπορικού Σήματος

Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος διασφαλίζει πως ο δικαιούχος του σήματος θα μπορεί να απαγορεύει σε κάθε τρίτο να χρησιμοποιεί άνευ αδείας του στις συναλλαγές, σήμα ταυτόσημο ή παρόμοιο με το δικό του για ταυτόσημα ή παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες. Έτσι θα μπορεί σε περίπτωση παραβιάσεως να πραγματοποιήσει ο θιγόμενο μέσω του δικηγόρου του, την αγωγή για άρση και παράλειψη παράνομης χρήσης σήματος στο μέλλον, τη δυνατότητα για πραγματοποίηση ανακοπών, αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, την αγωγή αποζημίωσης καθώς και άλλες δικονομικές δυνατότητες. Με τη κατοχύρωση του εμπορικού σήματος προστατεύεται το κεφάλαιο της επωνυμίας της εταιρίας καθώς το εμπορικό σήμα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για κάθε επιχείρηση.

Διαβάστε  Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία ΙΚΕ - Πλεονεκτήματα

Για να καταχωρηθεί ένα εμπορικό σήμα σε εθνικό επίπεδο ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στον νόμο 4679/2020. Συγκεκριμένα, η πρώτη ενέργεια είναι η ταξινόμηση του εμπορικού σήματος σε κλάσεις. Έπειτα ακολουθεί έλεγχος για το αν υπάρχει διαθεσιμότητα του εμπορικού σήματος για τις κλάσεις που ενδιαφέρουν τον κάτοχο αυτού και γίνεται η δήλωση στη Γραμματεία Εμπορικών Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η δήλωση αυτή καταχωρείται χρονολογημένη στο μητρώο σημάτων. Μετά έπεται η εξέταση από το αρμόδιο εξεταστή για το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις της δήλωσης κατοχύρωσης εμπορικού σήματος που έγινε. Σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε γίνεται δεκτή η δήλωση κατοχύρωσης εμπορικού σήματος και ακολουθεί η δημοσίευση της αποφάσεως. Σε περίπτωση που η υπηρεσία σημάτων έχει αντιρρήσεις ως προς τη κατοχύρωση του εμπορικού σήματος, ο καταθέτης θα πρέπει μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα να καταθέσει το υπόμνημα του.

Αναφορικά με τη κατοχύρωση του εμπορικού σήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης ταυτόχρονα και δεν υπάρχει δυνατότητα να επιλεγούν μόνο ορισμένα κράτη μέλη. Έχει θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο τέλος κατοχύρωσης ευρωπαϊκού σήματος και η κατοχύρωση αυτή προστατεύει τον δικαιούχου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία που ακολουθείται για τη κατοχύρωση εμπορικού σήματος στην Ευρώπη έχει ως αφετηρία της τη κατάταξη του κοινοτικού σήματος σε κλάσεις. Η επόμενη ενέργεια είναι ο νομικός έλεγχος για να κριθεί αν για τις συγκεκριμένες κλάσεις είναι διαθέσιμο το προς κατοχύρωση κοινοτικό σήμα.

Ακολουθεί η κατάθεση αιτήσεως για κατοχύρωση σήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκδίδεται ο αριθμός του κοινοτικού σήματος. Τα τέλη κατοχύρωσης Ευρωπαϊκού σήματος θα πρέπει να κατατεθούν εντός προθεσμίας 30 ημερών μετά από τη κατάθεση της αίτησης. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης κατάθεσης, δεν ακυρώνεται η αίτηση, αλλά ως ημερομηνία κατάθεσης θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης των τελών και όχι η ημερομηνία καταχώρησης της αιτήσεως. Ελέγχονται αν πληρούνται τα τυπικά στοιχεία της αιτήσεως, ειδάλλως η αίτηση απορρίπτεται. Μετά ακολουθεί η εξέταση της διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου σήματος για τις συγκεκριμένες κλάσεις και σε περίπτωση που δε βρεθεί κάποιο παραπλήσιο σήμα, γίνεται αποδεκτό το σήμα. Στη συνέχεια δημοσιεύεται το σήμα και κοινοποιείται. Μετά τη κοινοποίηση μπορούν να πραγματοποιήσουν αντιρρήσεις όσοι θεωρούν πως το καταχωρηθέν σήμα μοιάζει με το δικό τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαφωνίες ολοκληρώνεται η καταχώρηση. Αν όμως υπάρξουν ακολουθείται η διαδικασία των ανακοπών. Αναφορικά με τη κατοχύρωση εμπορικού σήματος σε διεθνές επίπεδο, αυτή πραγματοποιείται ταυτόχρονα για πληθώρα χωρών ή ξεχωριστά για κάθε μια.

Διαβάστε  Δικηγόροι για Διαζύγια

Για να προχωρήσει η διαδικασία για καταχώρηση εμπορικού σήματος σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση εθνικού ή ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος. Η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος σε διεθνές επίπεδο είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη διαδικασία καθώς χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς ώστε να μη προκύψουν αντιρρήσεις από άλλες ανταγωνιστικές και μη εταιρείες. Αναλογιστείτε πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες με τόσες επιχειρήσεις σε όλο το κόσμο να βρεθεί μια με εμπορικό σήμα όμοιο με το δικό σας ή έστω που να μοιάζει!

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η κατοχύρωση εμπορικού σήματος αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για να προφυλάξει ένας επιχειρηματίας το πελατολόγιο, τη φήμη και τη μοναδικότητα της επιχείρησης του. Σε περίπτωση που κάποια ανταγωνιστική εταιρεία αντιγράψει το εμπορικό του σήμα θα έχει νομικά περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δημιουργίας ενός ταυτόσημου ή παραπλήσιου εμπορικού σήματος από ανταγωνιστική επιχείρηση. Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος πραγματοποιείται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Αν και η διαδικασία της καταχωρήσεως μοιάζει σε κάθε επίπεδο, η εμπλοκή περισσότερων χωρών και ως εκ τούτου περισσότερων εταιριών αυξάνει σημαντικά τον δίκτυ δυσκολίας, μετατρέποντας τη καταχώρηση εμπορικού σήματος σε μια διαδικασία σύνθετη που χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news