Google news
δικηγοροι για ναρκωτικα

Ναρκωτικά

Το βασικότερο νομοθέτημα που αναλύει διεξοδικά τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις για τα ναρκωτικά, είναι ο νόμος Ν.4139/2013. Ο νομοθέτης δεν αφιέρωσε απλά κάποια άρθρα στο ειδικό μέρος του ποινικού κώδικα για το ζήτημα των ναρκωτικών, αλλά προχώρησε σε εκτεταμένη νομοθετική πρόβλεψη για το μείζον αυτό κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, στους ειδικούς ποινικούς νόμους.

Πως ορίζονται όμως τα ναρκωτικά;

Ως «ναρκωτικά» νοούνται ουσίες, που έχουν  διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που έχουν ως κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα την μεταβολή του θυμικού του χρήστη και την πρόκληση εξάρτησης, ψυχικής ή σωματικής καθώς και συνδυασμό των δύο μορφών εξαρτήσεων. Οι ουσίες που θεωρούνται κατά το νόμο ναρκωτικά, συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 1 του Νόμου 3459/2006 και είδικότερα, στους πίνακες Α΄,Β΄,Γ΄ και Δ΄. Ωστόσο, επειδή είναι πολυάριθμες οι ουσίες που περιλαμβάνονται στους αναφερθέντες τέσσερις πίνακες σας παραθέτουμε τις βασικότερες κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών, που εμπεριέχονται στη νομοθεσία και απαγορεύονται εκ του νόμου:

1)Μαριχουάνα- Χασίς: Kαι τα δύο αποτελούν παράγωγα της ινδικής κάνναβης τα οποία συνήθως καπνίζονται. Η περιεκτικότητα του χασίς σε καθαρό ναρκωτικό ανέρχεται στο 40%, ενώ η περιεκτικότητα της μαριχουάνας σε καθαρό ναρκωτικό δεν υπερβαίνει το 12%. Και οι δύο ουσίες, αποτελούν ύψιστο κοινωνικό κίνδυνο γιατί αποτελούν το προθάλαμο για δοκιμή, σκληρότερων ναρκωτικών ουσιών όπως η μορφίνη και η ηρωινη.

 2) Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη:  Σκληρές ουσίες,  που προκαλούν άμεση εξάρτηση και εθισμό και μεταρέπουν το χρήστη κυριολεκτικά να ζει για να τις προμηθευτεί πάλι. Χαρακτηριστικά τους είναι, η τάχιστη ψυχοσωματική καταστροφή που προκαλούν.

Διαβάστε  Διεκδίκηση ηθικής βλάβης - Ποσά για ψυχική οδύνη

 3) Κοκαΐνη: Ναρκωτική ουσία που παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Ιδιαιτέρως εθιστική ουσία και ακριβό ναρκωτικό, που δημιουργεί ψυχική εξάρτηση.

  4) LSD: Παραισθησιογόνο ναρκωτικό, με επικίνδυνη επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αντιλαμβάνεται τη πραγματικότητα.

  5) Αμφεταμίνες: Διεγερτικές ναρκωτικές ουσίες, που επιδρούν έντονα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Προκαλούν μείωση όρεξης, αύξηση πνευματικής και σωματικής απόδοσης βραχυπρόθεσμα, αλλά αποτελούν ιδιαιτέρως επιζήμιες ουσίες στην υγεία του ατόμου που κάνει χρήση τους.

  6) Βαρβιτουρικά: Ουσίες που συνταγογραφούνται σε μικρές δόσεις, καθώς δρουν ως κατευναστικά και υπνωτικά. Ωστόσο, λόγο του εθισμού που προκαλούν δημιουργούν στο χρήστη την ανάγκη για όλο και μεγαλύτερες δόσεις. Η μη συνταγογραφούμενη και προβλεπόμενη χρήση βαρβιτουρικών, τα καθιστά ένα πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό που δημιουργεί σωματική και ψυχική εξάρτηση. Η χρήση τους μάλιστα με κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Τι προβλέπει ο νόμος για τη διακίνηση ναρκωτικών;

Όποιος διακινεί παράνομα ναρκωτικά, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον οκτώ ετών και με χρηματική ποινή σύμφωνα με το 20 του νόμου 4139/2013. Σε περίπτωση που ο δράστης είναι εξαρτημένος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή χρηματική ποινή. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4139/2013, με μέχρι τρία έτη φυλάκιση ή χρηματική ποινή τιμωρείται ο διακινητής μικροποσοτήτων ναρκωτικών, που έχει ως σκοπό να καλύψει τις καθημερινές ατομικές ανάγκες χρήσης του και είναι εξαρτημένος.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος διαθέτει στους οικείους του ναρκωτικά, για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες τους για χρήση και δεν αποβλέπει ο ίδιος σε κέρδος. Επίσης, το ίδιο προβλέπεται και για όποιον διαθέτει, χωρίς να αποκομίζει κέρδος σε άλλον μέρος της ποσότητας ναρκωτικών ουσιών που έχει προμηθευτεί, για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες. Σε περίπτωση που ο χρήστης είναι εξαρτημένος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή.

Διαβάστε  Ψιλή κυριότητα και επικαρπία

Στο άρθρο 22 του Νόμου 4139/2013 προβλέπονται οι διακεκριμένες περιπτώσεις τέλεσης του εγκλήματος της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, για τις οποίες προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή  και αφορά δράστες που διακινούν ναρκωτικά σε φυλακές, κρατητήρια, σχολεία, κατασκηνώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, στρατόπεδα, χώρους άθλησης, φροντιστήρια καθώς και σε χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Ο νομοθέτης δίνει ιδιαίτερη έμφαση, αφενός στο νεαρό της ηλικίας των ατόμων που συχνάζουν στα αναφερθέντα μέρη, καθώς και στο γεγονός της ψυχικής πίεσης που έχει η παραμονή σε στρατόπεδα, φυλακές και κρατητήρια.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος προβαίνει σε διακίνηση ναρκωτικών, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης καθώς και όποιος είναι υπότροπος, δηλαδή χωρίς να έχει κριθεί ως εξαρτημένος, έχει ήδη αμετάκλητα καταδικαστεί για κακούργημα διακίνησης ναρκωτικών μέσα στη προηγούμενη δεκαετία. Σε περίπτωση που ο δράστης των διακεκριμένων περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών είναι εξαρτημένος, τότε τιμωρείται με φυλακιση τουλάχιστον ενός έτους ή με κάθειρξη μέχρι έξι έτη.

Πέρα όμως από τις διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ο νόμος προβλέπει και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες τιμωρούνται με ισόβεια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, καθώς και με χρηματική ποινή και αφορούν διακίνηση ναρκωτικών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο σε τρίτο ή προκάλεσαν επικίνδυνη σωματική βλάβη στην υγεία πολλών ατόμων. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται και σε περίπτωση που η διακίνηση των σκληρών ναρκωτικών ουσιών γίνεται κατ’ επάγγελμα, με σκοπό να προκληθεί η χρήση των ναρκωτικών από ανήλικο ή αν ο δράστης χρησιμοποιεί ανήλικο πρόσωπο κατά τη τέλεση των πράξεων διακίνησης.

Διαβάστε  Δικηγόροι για Διαζύγια

Επίσης, ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, επιβάλλεται και όταν ο δράστης χρηματοδοτεί ή διακινεί κατ’ επάγγελμα ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος του υπερβαίνει τις 75000 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι ποινές αυτές επιβάλλονται και όταν ο δράστης κατά τη τέλεση της διακίνησης ή για τη διαφυγή του χρησιμοποιεί όπλα. Ιδιαίτερα διακεκριμένη διακίνηση υπάρχει και στη περίπτωση που ο δράστης, αναμειγνύει ναρκωτικά σε τρόφιμα, ποτά ή άλλα είδη που προορίζονται να εισαχθούν στον ανθρώπινο οργανισμό με σκοπό τη διάθεση τους σε τρίτους.

Πως τιμωρείται από το νόμο η καλλιέργεια κάνναβης και η χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Aν οι ποσότητες που προμηθεύεται ή κατέχει κάποιος δικαιολογούνται για δική του αποκλειστική χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης που καλύπτουν μόνο τις προσωπικές του ανάγκες για χρήση, η ποινή με την οποία τιμωρείται από το νόμο είναι η φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες ή χρηματική ποινή. Σε περίπτωση μάλιστα που αποδειχθεί πως ο δράστης είναι εξαρτημένος, μένει ατιμώρητος. Μπορεί να μην επιβληθεί ποινή στο δράστη σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει, πως πρόκειται για εντελώς περιστασιακή χρήση και δε πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, τα ναρκωτικά αποτελούν δυστυχώς μια μάστιγα της εποχής μας και ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο. Ο νόμος, είναι ιδιαίτερα αυστηρός στα άτομα που διακινούν ναρκωτικά, καθώς έχει προβλέψει όχι μόνο τις διακεκριμένες αλλά και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών. Στον αντίποδα, αντιμετωπίζει με επιείκια και συμπόνοια θα λέγαμε, του εξαρτημένους χρήστες και τους ευκαιριακούς χρήστες.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news